Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ...ΣΕ ΜΟΡΦΗ PLAYMOBIL!...ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!




Την θρυλική «Μάχη στα Δερβενάκια» (Ιούλιος 1822) ανάμεσα στους Έλληνες και τους Οθωμανούς Τούρκους του Δράμαλη, αποτύπωσε με φιγούρες playmobil, ο ιδιωτικός υπάλληλος κ.Σαράντης Γκαβάκης από την Αθήνα, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το λεγόμενο playmobil custom. Δημιουργεί δηλαδή ιστορικές αναπαραστάσεις, και όχι μόνο, με φιγούρες playmobil, που όλοι μας έχουμε παίξει παιδιά.


Περισσότερες από 400 φιγούρες, όλες «ντυμένες» με ρούχα εποχής, συνθέτουν το διόραμα της μάχης, που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Ο ίδιος, αφιέρωσε τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες ώρες προκειμένου να ολοκληρώσει το διόραμα της «Μάχης των Δερβενακίων» το οποίο ήταν «προσωπικό στοίχημα» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η ιστορία ζωντανεύει μπροστά σου. Βλέπεις τον Κολοκοτρώνη να εμψυχώνει τους άνδρες του. Την πολυάριθμη τουρκική στρατιά να μπαίνει στα στενά και τη σφοδρή μάχη η οποία έληξε με νίκη των Ελλήνων, που ισχυροποίησαν την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.

Δεκάδες ώρες αφιέρωσε τις τελευταίες μέρες ο κ.Γκαβάκης, για να στήσει το ιστορικό διόραμα, το οποίο και είναι πρώτο του είδους του, και ήδη έχει κινήσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων playmobil customer. «Δέχτηκα συγχαρητήρια, ακόμη και από Τούρκους που ασχολούνται με το ίδιο χόμπι. Είμαι πολύ χαρούμενος για την απήχηση του θέματος κυρίως στα μικρά παιδιά» λέει ο κ.Γκαβάκης, επισημαίνοντας τον παιδαγωγικό ρόλο του playmobil και πόσο θα βοηθούσε στο να μάθουν καλύτερα και ευκολότερα τα παιδιά την ελληνική ιστορία.

Με καταγωγή από το Γύθειο Μάνης, ο κ.Γκαβάκης, έχει στήσει έως σήμερα δεκάδες διοράματα με playmobil. Τα περισσότερα ιστορικού ενδιαφέροντος, από την ελληνική αλλά και παγκόσμια ιστορία, τα οποία κανείς μπορεί να απολαύσει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook. Αγαπημένες του φιγούρες είναι οι Γενίτσαροι, που χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να καταλήξει στον τρόπο κατασκευής των Ακ Μπερκ, των άσπρων τσόχινων καπέλων που φορούσαν οι Γενίτσαροι. Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι πρώτος εντός και εκτός Ελλάδας, που δημιούργησε φιγούρες αγωνιστών του 1821 με πλήρη περιβολή.

Τα playmobil είναι η μεγάλη αγάπη του κ.Γκαβάκη. Μικρός έπαιζε μόνο με αυτά. Και όταν μεγάλωσε άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα διοράματα, μετατρέποντας τις φιγούρες που είχε ήδη από παιδί. Σήμερα διαθέτει 4.717 ανθρωπάκια playmobil, που ανάλογα το διόραμα που στήνει, αναλαμβάνουν το δικό τους ρόλο τον καθένα. «Δεν είμαι συλλέκτης. Δημιουργώ και παίζω με αυτά, όσο και αμ ακούγεται παράξενο σε κάποιους. Είναι να μη σου κολλήσει» καταλήγει ο ίδιος με νόημα.














protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου