Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η Κριμαία εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία

 

Εγκρίθηκε από τη Δούμα η ένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας στη Ρωσία


Η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σημαίνει ότι απομένει μόνο ένα διαδικαστικό βήμα ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Δημοκρατία.

Μόλις ένα μέλος της Δούμας ψήφισε εναντίον της συνθήκης αυτής, ενώ το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Άνω Βουλή της Ρωσίας, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσής της αύριο Παρασκευή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και οι ηγέτες της Κριμαίας από την Τρίτη.


Τα μέλη της Δούμας σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου μετά την ψηφοφορία, στην οποία τη συνθήκη ενέκριναν 443 βουλευτές. Στη συνεδρίαση καταγράφηκε σχεδόν πλήρης απαρτία.

«Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενο με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία.

«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των πολυεθνικών λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάζοντας τη συνθήκη στη Δούμα.

Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας ως ένα απαραίτητο μέτρο για να προστατευτούν τα μέλη της ρωσικής μειονότητας στην περιοχή αυτή της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε: «ως και σήμερα η ανομία συνεχίζεται και καταγράφονται καθημερινές ενέργειες εθνικιστών, αντισημιτών και άλλων εξτρεμιστών από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες (ουκρανικές) αρχές».

Πρόσθεσε ότι «η ενοποίηση αυτών των λαών σε ένα κράτος θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας».

Η απόφασης της Μόσχας να προσαρτήσει την Κριμαία μετέτρεψε την αναμέτρηση της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Νωρίτερα σήμερα ο Λαβρόφ επέρριψε την ευθύνη για την εκδήλωση της κρίσης στην Ουκρανία στη Δύση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι τα δυτικά κράτη προσπαθούσαν να «διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους», αντί να «επιδιώξουν να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποτελούν μια αντανάκλαση αυτών των προσεγγίσεων», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «πολιτικές, διπλωματικές και νομικές μεθόδους» για να προστατεύει τους Ρώσους στο εξωτερικό.

«Θα επιμείνουμε οι χώρες στις οποίες έχουν βρεθεί οι συμπατριώτες μας να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», σημείωσε.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου