Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ανεξαρτησία από την Ουκρανία κήρυξε η Βουλή της Κριμαίας

 

 

Ομιλία Πούτιν αύριο στη ρωσική Βουλή

Την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία διακήρυξε επισήμως η Βουλή της Κριμαίας, μετά το χθεσινό δημοψήφισμα, απευθύνοντας αίτημα ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το BBC.

Με συντριπτικό ποσοστό 97% οι πολίτες της Κριμαίας αποφάσισαν χθες πως επιθυμούν την απόσπαση της περιοχής τους από την Ουκρανία, ενώ η νέα κυβέρνηση στο Κίεβο δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. 

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα και εξετάζουν τη λήψη μέτρων κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση της κριμαΐκής Βουλής, οι ουκρανικοί νόμοι δεν έχουν πια εφαρμογή στην περιοχή και όλη η κρατική ουκρανική περιουσία περνά στην Κριμαία.

Την ίδια ώρα, η ουκρανική βουλή στο Κίεβο ενέκρινε τη μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να ανταποκριθεί στην κατάσταση που χαρακτήρισε «εμπόλεμη».

Μιλώντας στην ουρκανική Βουλή ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοδ χαρακτήρισε «φάρσα» το δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ούτε από την Ουκρανία ούτε «από τον πολιτισμένο κόσμο».

Εντωμεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να απευθυνθεί αύριο στην κοινή συνεδρίαση της ρωσικής Βουλής για το θέμα της Κριμαίας, ενώ η Κάτω Βουλή θα εκδώσει την ίδια μέρα απόφαση-στήριξη στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου