Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

“Δεν αναγνωρίζουμε το δημοψήφισμα στην Κριμαία”



Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, στις δηλώσεις του μετά της συνάντηση με τον παράνομο νεοναζί πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία.
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας» στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία δήλωσε ο Ομπάμα, μετά τη συνάντηση με τον Αρσένι Γιατσενιούκ στο Λευκό Οίκο.
Επιπλέον, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι το εξής: Η Δύση θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα εάν δεν αλλάξει πορεία, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ο Αρσένι Γιατσενιούκ από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα παραδοθούμε ποτέ» στη Ρωσία και εξέφρασε την ετοιμότητα του Κιέβου για συνομιλίες με τη Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι ο λαός της Ουκρανίας έδειξε μεγάλο κουράγιο στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έφθασε απόψε στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με ένα αυτοκίνητο το οποίο κοσμούσαν η αμερικανική και η ουκρανική σημαία, πριν εισέλθει στο Οβάλ Γραφείο.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε τη σκληρότερη έως τώρα προειδοποίηση προς τη Ρωσία, δύο ημέρες πριν τη νέα συνάντησή του με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή στο Λονδίνο.
Ο κ. Κέρι συναντήθηκε νωρίτερα με τον ουκρανό πρωθυπουργό.
«Δεν θέλω να μπω σε όλες τις λεπτομέρειες, παρά να πω αυτό: [Η απάντησή μας] μπορεί να γίνει άσχημη γρήγορα [αν] γίνουν οι λάθος επιλογές. Και μπορεί να γίνει άσχημη σε πολλές κατευθύνσεις», σημείωσε ο κ. Κέρι, μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Διευκρίνισε ωστόσο πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα πλήθος τιμωρητικών μέτρων κατά της Μόσχας, όπως «κυρώσεις για βίζες, τραπεζικές κυρώσεις, στοχευμένες επιχειρηματικές κυρώσεις».
Όσον αφορά τη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σχολίασε πως θα παρουσιάσει στο ρώσο ομόλογό του μία «σειρά επιλογών» για την επίλυση της κρίσης.
Διευκρίνισε πως δεν είναι στο συμφέρον κανενός να απομονώσει τη Μόσχα, αλλά κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στην περίπτωση που η Ρωσία δεν μπορεί να βρει τον τρόπο να κάνει τις σωστές επιλογές».
Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, που είναι προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου, ο κ. Κέρι παραδέχτηκε ότι η Ρωσία «ενδέχεται κάλλιστα» να προσαρτήσει τη χερσόνησο, αλλά προειδοποίησε ότι η Μόσχα διατηρεί πλήθος επιλογών.
«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές εδώ, για αυτό είναι επείγον να έχουμε μία συζήτηση με τους Ρώσους και να προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση προς τα εμπρός», εξήγησε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου