Η απάντηση της Ρωσίας στην αμερικανική πρόθεση να επιβάλλει οικονομικά αντίποινα για την επέμβαση στην Κριμαία, φαίνεται ότι θα είναι ηχηρή και αφορά πλέον άμεσα και την Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει το Reuters σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια της Ρωσίας να εκθρονίσει την αμερικανική ηγεμονία από το ΔΝΤ εκμεταλλευόμενη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.
Συγεκριμένα "η Μόσχα ασκεί τεράστιες πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη του ΔΝΤ ώστε να εξοβελίσουν την αμερικανική ηγεμονία και ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουανόφ έθεσε το ζήτημα σε κορυφαίους αξιωματούχους χωρών μελών της G20", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η αδυναμία χρηματοδότησης των αμερικανικών υποχρεώσεων καθώς το Κογκρέσο δεν μπορεί να βρει τα απαραίτητα κονδύλια, ειδικά σε ότι αφορά την, ας πούμε, "αύξηση μετοχικού κεφαλαίου" του ΔΝΤ που έχει αποφασιστεί από το 2010, (προκειμένου να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση του ΔΝΤ), αφήνει ένα κενό που η Ρωσία σπεύδει να εκμεταλλευτεί.
Πίσω από την όλη επιχείρηση βρίσκεται ο ... πρώην διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος εργάζεται τώρα για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης και βρήκε μια καλή ευκαιρία να ... εκδικηθεί τις ΗΠΑ για την σκευωρία που στήθηκε το 2011 σε βάρος του και για την παγκόσμια γελοιοποίησή του.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν κατευθύνει τις ρωσικές ενέργειες, γνωρίζοντας "ακόμα και τις ... πέτρες μέσα στο ΔΝΤ" και έχοντας δεσμούς χρόνων με κορυφαία στελέχη του.
Οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει έτσι όλες τις χρηματοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, εξ ου και η αδυναμία του ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει με σοβαρά ποσά την Ουκρανία.
Ομως οι χώρες-μέλη της G20 έχουν εκνευριστεί και από την οικονομική αδυναμία των ΗΠΑ, αλλά και από την αλαζονεία που επιδεικνύουν και πλεόν θέτουν προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο – οπότε θα υπάρξει σύνοδος της G20, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας – στις ΗΠΑ, σε διαφορετική περίπτωση θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιες, προεξαρχούσης της Ρωσίας, το μερίδιο των ΗΠΑ.
«Συμφωνήθηκε ότι, σε περίπτωση απουσίας των ΗΠΑ, από το πακέτο του 2010, στη σύνοδο του Απριλίου, θα δρομολογηθεί η ‘κακή επιλογή’, η οποία θα επιτρέψει να προχωρήσουμε και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, στο θέμα αυτό», δήλωσε στο Reuters, ανώνυμη πηγή του ΔΝΤ.
Το αμερικανικό μερίδιο είναι 63 δισ, δολ. Ο Ομπάμα από την πλευρά του, επιχειρεί τώρα να συνδέσει το εν λόγω κονδύλι με την χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ώστε να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό οι σε οικονομική κρίση εβρισκόμενες χώρες, όπως η Ουκρανία, θα μπορούν να ενισχυθούν σοβαρά, οικονομικά.
Ωστόσο, φαίνεται πως ούτε με τον τρόπο αυτό θα υφαρπαχθεί η έγκριση του Κογκρέσου, αφού στο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία που ενέκρινε το Σώμα, δεν γίνεται ούτε καν νύξη για την επιπλέον χρηματοδότηση του ΔΝΤ, καθώς αυτό σημαίνει νέο δανεισμό των ΗΠΑ που ήδη χρωστούν 16 τρισ. δολ.!
Φυσικά αν όντως υπάρξει ανατροπή στην ηγεσία του ΔΝΤ, πολλά θα αλλάξουν και σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης από την τρόικα της ελληνικής κρίσης...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου