Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εγκαίνια Ψυχρού Πολέμου στην Κριμαία με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις

 

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο την Κριμαία μόλις άρχισε, ενώ ήδη ένας ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε θερμό επεισόδιο στη Συμφερούπολη.
Τελευταία ενημέρωση: 2 ώρες πριν
Ημερομηνία Έκδοσης: Μάρτιος 19, 2014
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στη διάρκεια της οποίας τον προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα έχουν συνέπειες.

Μετά την επικοινωνία, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Κριμαίας έκαναν τη δημοκρατική τους επιλογή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ρωσία σέβεται και αποδέχεται.
"Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες".

Αργότερα ο Τζον Κέρι προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε απόπειρα εισόδου σε εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, «θα είναι όσο σκανδαλώδης όσο οποιοδήποτε άλλο βήμα μπορώ να σκεφτώ και ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί.»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, είπε ότι τα γεγονότα στην Κριμαία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Ο ελβετός αξιωματούχος έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση».

Σε υψηλότερους τόνους η τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία από το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου βρίσκεται, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προσπαθεί να χαράξει εκ νέου τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης.

Αυτό η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Υπερδνειστερίας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου ζουν εθνοτικές ομάδες ρώσων ή ρωσόφωνων» σημείωσε.

ΑΝΤ1 ΝΕWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου