Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τι θα δώσουν στην εφορία μισθωτοί-συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες


 

Οι νέες κλίμακες - Για ποιους έρχονται ελαφρύνεις και για ποιους επιβαρύνσεις

Πρεμιέρα κάνουν οι νέες κλίμακες για μισθωτούς- συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογηθούν φέτος για πρώτη φορά με βάση το νέο σύστημα σταθερής έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ έχει καταργηθεί, υπενθυμίζει η εφημερίδα «Τα Νέα» στον φορολογικό οδηγό που δημοσιεύει σήμερα, όπως και το πρόσθετο αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά.

Η νέα κλίμακα έχει τρία κλιμάκια με συντελεστές 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 2100 ευρώ ενώ για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε χίλια ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Μισθοί, συντάξεις και φόροι που παρακρατήθηκαν θα είναι φέτος προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις τουλάχιστον των συνταξιούχων και ενδεχομένως και των μισθωτών, εάν προλάβει η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις βεβαιώσεις αποδοχών προσυμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.

Φόρο από τα πρώτο ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για τα περσινά τους εισοδήματα ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς παύουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χάνουν το αφορολόγητο αλλά και την έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ που προβλέπεται για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%. Εξαιτίας του νέου συστήματος φορολόγησης και της κατάργησης του αφορολόγητου για τα παιδιά, όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατακόρυφα.

Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος. Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα αφαιρούνται στο σύνολό τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από τον νόμο.

Με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων και όχι με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα φορολογηθούν υπό προϋποθέσεις, όσοι εργαζόμενοι αμείβονταν το 2013 με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Ο φορολογικός νόμος ορίζει ότι όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με μπλοκάκι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον:
- Παρέχουν τις υπηρεσίες τους με βάση έγγραφη σύμβαση που έχει συνάψει με φυσικό ή νομικό πρόσωπο
- Παρέχουν τις υπηρεσίες μέχρι και σε 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, η κλίμακα φορολογίας είναι πλέον ξεχωριστή με συντελεστές 10% και 33%. Το πρακτικό αποτέλεσμα για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους είχαν μικρά εισοδήματα μόνο από ενοίκια και σημαντικές ελαφρύνσεις για όσους εισπράττουν μια μικρή ή μεγάλη περιουσία σε ετήσια βάση μόνο και μόνο ως εισοδηματίες. Η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια έχει συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ το χρόνο και 33% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου