Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Κριμαία: Ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία μετά το δημοψήφισμα

 

Εάν οι πολίτες της Αυτόνομης Δημοκρατίας εγκρίνουν την ένωση με τη Ρωσία
 
 
REUTERS/BAZ RATNER
Η βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε την τοπική βουλή της Κριμαίας, η οποία ελέγχεται από φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα.
 
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης μιας διακήρυξης για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας από την Ουκρανία.
Η διακήρυξη, την οποία υποστήριξαν 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία εάν η πλειοψηφία των εκλογών ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στο Κίεβο η βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε την τοπική βουλή της Κριμαίας, η οποία ελέγχεται από φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί την 16η Μαρτίου για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.

Απόφαση της ουκρανικής βουλής στο Κίεβο, η οποία ελέγχεται από φιλοδυτικές δυνάμεις, έδωσε στο κοινοβούλιο προθεσμία έως την Τετάρτη για να ακυρώσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Έκλεισε ο εναέριος χώρος
Η Κριμαία έκλεισε εξάλλου τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία.
Ουκρανικό αεροσκάφος, κατευθυνόμενο από το Κίεβο προς τη Συμφερόπολη, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι οι αρχές της Κριμαίας έκλεισαν τον εναέριο χώρο για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία και ότι ούτε τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν πτήσεις.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν να επιτρέπουν μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.
Γιανουκόβιτς: Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε την Τρίτη ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας και ο ανώτατος διοικητής του στρατού της, λέγοντας πως είναι σίγουρος ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αρνηθούν να υπακούσουν σε οποιεσδήποτε «εγκληματικές διαταγές».

Σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, ο κ. Γιανουκόβιτς επέμεινε στο επιχείρημά ότι «εξτρεμιστές» έχουν καταλάβει την εξουσία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο.
Υποστήριξε επίσης ότι οι προεδρικές εκλογές οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τις 25 Μαΐου θα είναι παράνομες και πως θα επιστρέψει σύντομα στο Κίεβο.
Χωρίς να αναφερθεί ρητά στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για την Κυριακή με θέμα την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο κ. Γιανουκόβιτς υποστήριξε ότι «η Κριμαία αποσπάται» από την Ουκρανία λόγω της πολιτικής των «νεοφασιστών» που ήρθαν στην εξουσία στο Κίεβο, πριν διαβεβαιώσει πως η Ουκρανία θα ανασυνταχθεί και «θα ξαναβρεί την ενότητά της».
Ο ανατραπείς Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι μια αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ήταν παράνομη, διότι η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια σε «συμμορίτες».
Στη νότια και ανατολική Ουκρανία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ
Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να περάσουν στην Κριμαία, θα συνεχίσουν την αποστολή τους «στη νότια και την ανατολική» Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.
Δεκατέσσερις χώρες-μέλη έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει θετικά στο αίτημα των νέων αρχών της Ουκρανίας για την αποστολή παρατηρητών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως την Κυριακή.
Οι άοπλοι παρατηρητές προσπάθησαν να περάσουν τρεις φορές στην Κριμαία, όμως κάθε φορά τους εμπόδιζαν ένοπλοι να εισέλθουν σε έδαφος της ουκρανικής χερσονήσου.
Το Σάββατο δέχθηκαν και προειδοποιητικά πυρά από φιλορώσους ενόπλους.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου