Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

H KΡΙΜΑΙΑ ΕΙΠΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ.





Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Κριμαία όπου στις 20:00 ακριβώς έκλεισαν οι κάλπες. Οι κάτοικοι της Κριμαίας με το σημερινό δημοψήφισμα αποφασίζουν την προσάρτηση ή όχι της περιοχής στη Ρωσία.

Το πρώτο exit poll έδειξε 93% υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το 93% ψήφισε υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία, δηλαδή προσάρτηση στη Ρωσία. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν πολύ μεγάλη.

Να σημειωθεί ότι πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες στην Κριμαία είχαν ξεκινήσει οι πανηγυρισμοί. Αυτήν την ώρα χιλιάδες έχουν κατακλύσει δρόμους και πλατείες και πανηγυρίζουν.


Η Ουάσινγκτον απορρίπτει το δημοψήφισμα - Προειδοποιεί τη Ρωσία ότι θα πληρώσει το τίμημα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζει "επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές" τις ενέργειες της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας.

"Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία - όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

"Αυτό τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει δια της βίας το έδαφος άλλης χώρας", είπε.

Αυστηρή απειλή Ομπάμα σε Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει θυμώσει με ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας που δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει.

"Ασκούμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε στους Ρώσους να κάνουν το σωστό", είπε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ καθώς οι ψηφοφόροι στην Κριμαία, υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, αποφασίζουν αν θα αποσχιστούν από την Ουκρανία και θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Καθώς το σημερινό δημοψήφισμα αναμένεται να προκρίνει την ένωση με τη Ρωσία μιας περιοχής όπου η πλειονότητα είναι Ρωσόφωνοι, μερικοί ρεπουμπλικάνοι επικριτές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δείχνει αδυναμία στην κρίση της Ουκρανίας και είπαν πως τώρα είναι η ώρα για αποφασιστικότητα των ΗΠΑ.

Ο Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η φιλορωσική περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας προχώρησε με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρά τις απειλές των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Μόσχας.

"Μπορείτε να αναμένετε τον προσδιορισμό κυρώσεων τις ερχόμενες ημέρες", δήλωσε ο Πφάιφερ στην εκπομπή του NBC Meet the Press, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα ονόματα των Ρώσων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να τιμωρήσουν με την απαγόρευση χορήγησης βίζας και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων που ενέκρινε ο πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ ο Λευκός Οίκος και οι σύμμαχοί του έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τη στρατιωτική δράση, ο Πφάιφερ παρέκαμψε την ερώτηση κατά πόσο η Ουάσινγκτον θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραβίασε την εδαφική της κυριαρχία στην περίπτωση της Κριμαίας.

"Μελετάμε όλους τους τρόπους βοήθειας", είπε ο Πφάιφερ.

Κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία το οποίο έχει βαλτώσει εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών.

Ο Πφάιφερ δήλωσε πως ο Πούτιν έχει να διαλέξει. "Θα συνεχίσει να απομονώνεται περισσότερο, να πλήττει περισσότερο την οικονομία του, να μειώνει περισσότερο την επιρροή της Ρωσίας στον κόσμο ή θα κάνει το σωστό;" είπε.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από μια επίσκεψη στην Ουκρανία, κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να κάνει περισσότερα. Έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συνέχιση της ανάπτυξης ενός αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και βήματα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και της Μολδαβίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρέπει πρώτα απ΄όλα να κάνουν μια θεμελιώδη επανεκτίμηση της σχέσης μας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όχι άλλα κουμπιά "reset"», είπε ο Μακέιν στο CNN, αναφερόμενος στην υπέρβαση που είχε προσπαθήσει στις αρχές της πρώτης θητείας του να κάνει προς τη Ρωσία ο Ομπάμα και η οποία έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί.

Ο γερουσιαστής του Τενεσί Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε στο Fox News ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνησή μας έχει δημιουργήσει έναν αέρα ανεκτικότητας" αποτυγχάνοντας να λάβει μια αυστηρότερη γραμμή έναντι της Ρωσίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου