Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΣΚΟΠΙΑ: ΘΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΜΑΣ




«Δεν πρόκειται να αποδεχτώ οποιεσδήποτε ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού πολιτισμού, της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας και του μακεδονικού μοντέλου συνύπαρξης. Δεν θα επιτρέψω, η Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι Μακεδόνες πολίτες να γίνουν απρόσωποι. Οι Μακεδόνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα ζωτικά εθνικά ζητήματα και δεν πρόκειται να επιτρέψω οποιαδήποτε λύση για το θέμα (του ονόματος), χωρίς πρώτα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, ώστε να εκφρασθεί ο λαός» ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ, κατά την παρουσίαση του εκλογικού προγράμματός του.

Ο Ιβάνοφ συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Ο κ. Ιβάνοφ εξελέγη Πρόεδρος της ΠΓΔΜ στις εκλογές του 2009, ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Στις προσεχείς προεδρικές εκλογές θα είναι και πάλι υποψήφιος του VMRO-DPMNE και σύμφωνα με τις όλες σχεδόν τις εκτιμήσεις συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Αύριο ξεκινά και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές αν και ανεπίσημα η εκστρατεία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές αυτές εκλογές, οι οποίες είναι οι πέμπτες στην ιστορία της χώρας.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Οι τέσσερις υποψήφιοι είναι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ (υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι), ο Στέβο Πεντάροβσκι (υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ), ο Ιλίαζ Χαλίμι (υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι) και ο Ζόραν Πόποφσκι (υποψήφιος του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι).

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα έχει υποψήφιο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές και έχει καλέσει τους Αλβανούς ψηφοφόρους στη χώρα να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Έτσι, αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος, έπειτα από δύο εβδομάδες (στις 27 Απριλίου), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα περάσουν οι κ.κ. Ιβάνοφ και Πεντάροβσκι, με τον πρώτο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου