Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Κριμαία: Καταλαμβάνουν σπίτια και βάσεις οι Ρώσοι!

       

Κριμαία: Καταλαμβάνουν σπίτια και βάσεις οι Ρώσοι!

 
 Με κάθε τρόπο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει σαφές ότι παρά τις κυρώσεις, παρά τις πιέσεις, παρά τις "φωνές" της Δύσης, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κριμαία τώρα που.. τρούπωσε! Και τώρα, εκτός από στρατιωτικές βάσεις, οι Ρώσοι εισβάλουν και σε σπίτια...
Ουκρανοί συνοριοφύλακες υποστήριξαν ότι κάποιοι από τους άνδρες της υπηρεσίας εκδιώχθηκαν από τη μονάδα τους στην ανατολική Κριμαία από Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι κατέλαβαν τις κατοικίες τους και τους ανάγκασαν να βγουν έξω στη μέση της νύχτας με τις οικογένειές τους.

Προς το παρόν οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.




«Επιθετικά ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν μια μονάδα της υπηρεσίας συνοριοφυλάκων στο Σκολκίν, εκδιώκοντας τις οικογένειες των Ουκρανών συνοριοφυλάκων», αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Ένοπλοι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη μονάδα τη νύχτα. Κατά την εισβολή επιτέθηκαν σε έναν αξιωματικό υπηρεσίας ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί και κατάσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στη αποθήκη. Οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στα διαμερίσματα όπου ζουν οι οικογένειες», προσθέτει η ανακοίνωση.



«Οι Ρώσοι κατάσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα του διοικητή της μονάδας, της συζύγου του και άλλων αξιωματικών. Ζήτησαν από όλους να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το κτίριο. Αυτή τη στιγμή η μονάδα είναι κατειλημμένη από τους Ρώσους στρατιώτες», υπογραμμίζεται.

Ρωσικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά έχουν περικυκλώσει ουκρανικές βάσεις στην Κριμαία μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα.


Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ανταλλαγές πυροβολισμών, αλλά μόνο έντονες αντιπαραθέσεις στις βάσεις, καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ λιγότεροι από τους Ρώσους και δεν έχουν προβάλει αντίσταση.



Πεντάγωνο: 20.000 Ρώσοι στην Κριμαία


Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι περίπου 20.000 ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κριμαία, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι εν λόγω πληροφορίες πιθανόν είναι ανακριβείς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνείται ότι οι δυνάμεις που περιβάλλουν τα ουκρανικά στρατεύματα δρουν υπό τις διαταγές της Μόσχας.

«Αυτός ο αριθμός είναι απλά μια εκτίμηση. Και όπως έχω πει, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα αυτού του αριθμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. Σύμφωνα με το Reuters, η ουκρανική συνοριοφυλακή εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.

Ο Σέρχι Αστάκοφ, υποδιοικητής των συνοριακών φυλάκων, δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Κριμαία, εν συγκρίσει με τους 11.000 που ήταν μόνιμα τοποθετημένοι στη ρωσική βάση στη Σεβαστούπολη πριν από την κρίση.

Ομπάμα – Μέρκελ: Τηλεφώνημα χωρίς ουσία


Το μπαράζ τηλεφωνικών επαφών που έχει τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με άλλους ηγέτες συνεχίζεται. Σειρά είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δυο ηγέτες μίλησαν την Παρασκευή με τον Ομπάμα να χαιρετίζει «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.
Ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», συνέχισε η ανακοίνωση.

«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία», επεσήμανε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

NEWSIT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου