Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

KEΡΙΝΑ ΟΜΟΙΟΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ




ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΣΚΑ

Δεκαπέντε κέρινα ομοιώματα, μεταξύ αυτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β', της Ολυμπιάδας, του Αριστοτέλη, του Φλάβιου και του τσάρου Σαμουήλ, θα τοποθετηθούν στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, το οποίο θα εγκαινιαστεί εντός των επόμενων μηνών.

Τα κέρινα αυτά ομοιώματα, που είναι σε φυσικό μέγεθος, παραγγέλθηκαν στη Ρωσία και ορισμένα από αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων.

Ιστοσελίδες των Σκοπίων δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β' και της Ολυμπιάδας, που τοποθετήθηκαν στο νέο μουσείο.

Η διευθύντρια του νέου αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων, Βεσέλα Τσεστόεβα, δήλωσε ότι τα ομοιώματα του καθενός θα αποτελέσουν ξεχωριστή έκθεση εντός του αρχαιολογικού μουσείου και θα τοποθετηθούν χρονολογικά στην εποχή κατά την οποία έζησαν, ενώ στην είσοδο θα εκτεθεί αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός), που διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.

Οι συλλογές του μουσείου θα εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά θα εκτίθενται περίπου 6.000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου