Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Πούτιν: Έσχατη λύση η χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Κριμαία


 

«Αντισυνταγματικό πραξικόπημα» όσα συνέβησαν στην Ουκρανία

«Αντισυνταγματικό πραξικόπημα» και «ένοπλη κατάληψη της εξουσίας» χαρακτηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Η χώρα βυθίστηκε στο χάος», τόνισε για την Ουκρανία, παρότι, όπως είπε, ο Γιανουκόβιτς είχε συμφωνήσει σε όλα όσα ζητούσε η αντιπολίτευση.

Είπε μάλιστα πως είναι ακόμα ο νόμιμος ηγέτης της χώρας, παρότι παρέδωσε την εξουσία, και πως θα είχε δολοφονηθεί εάν είχε παραμείνει στη χώρα του. Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, πρόσθεσε σημειώνοντας πως η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά εκλογών στην Ουκρανία εάν αυτές διεξαχθούν υπό τις σημερινές συνθήκες «τρομοκρατίας».

Για την Κριμαία ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία δεν θα προκαλέσει αποσχιστικές κινήσεις στην περιοχή και πως οι ένοπλες ομάδες που ανέλαβαν την εξουσία είναι «τοπικές δυνάμεις σε αυτοάμυνα» και όχι Ρώσοι στρατιώτες.

Ερωτηθείς κατά την διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς εάν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε: «όχι, δεν συνεισφέρουν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πριν από λίγο ότι η κίνηση των ενόπλων ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία ήταν σωστή και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάσχεση όπλων και εκρηκτικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως δεν υπάρχει τώρα τέτοια ανάγκη, ωστόσο η Ρωσία διαθέτει αυτή την επιλογή, έστω και ως έσχατη λύση. Σημείωσε επίσης πως η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές της αν υπάρξει ανομία στην ανατολική Ουκρανία.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανατροπή Γουκόβιτς και την κλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία, ο Πούτιν χαρακτήρισε κάθε πιθανή ρωσική παρέμβαση «νόμιμη και μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με τη Σύνοδο του G8, που είναι προγραμματισμένα γίνει στο Σότσι της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να τη φιλοξενήσει αλλά εάν οι δυτικοί ηγέτες δεν επιθυμούν να προσέλθουν, δεν χρειάζεται να το κάνουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε επίσης τις χώρες που εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων να σκεφτούν πρώτα τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια μέτρα, εάν εφαρμοστούν. «Όλες οι απειλές κατά της Ρωσίας είναι αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς», προειδοποίησε.
 
newsbeast.gr