Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μάχες στο Φέργκιουσον - Πάλι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το "σκοτεινό" πρόσωπό τους (vid, εικόνες)


H Aμερική "φλέγεται" μετά την απόφαση των δικαστικών αρχών να μην ελεγχθεί καν ο αστυνομικός που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, το Σεντ Λούις έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και άγνωστοι
πυροβολούν κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί περισσότεροι από 150 πυροβολισμοί.

Για πολλούς τα επεισόδια είναι ίδιας αν όχι μεγαλύτερης έντασης με τα επισόδια του Λος Άντζελες όταν είχαν αθωωθεί οι αστυνομικοί που έιχαν συλλάβει τον Rodney King.


Όπως φαίνεται η τελευταία δικαστική απόφαση δεν θα "χωνευθεί" από τους Αμερικανούς πολίτες και όπως λέει και το ομώνυμο έργο "There will be blood".

Πρόκειται για ξαφνική εκτόνωση των ανισοτήτων των ΗΠΑ, λόγω Χόλιγουντ, πολλοί στον κόσμο έχουν την εντύπωση ότι η Αμερική είναι αστραφτερή και όλοι περνούν τέλεια. Δεν είναι όμως έτσι, η Αμερική καταφέρνει να κρύβει τα προβλήματά της χάρις τον απίστευτο προπαγανδιστικό μηχανισμό που διαθέτει με τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ, και την επίδειξη μόνο της πλούσιας κοινωικής μερίδας της.

Για τα 50 εκατομ. επιδοτούμενων με κουπόνια σίτισης Αμερικανών δεν θα υπάρξει θέση στην πληθώρα ταινιών που βγαίνουν κάθε χρόνο στις αμερικανικές ταινίες, εκτός όταν πρόκειται για εξαιρετικούς σκηνοθέτες, όπως η Kathreen Bigelow, ο Oliver Stone, οι αδελφοί Coen,  ή σε παραγωγές του λεγόμενου "Ανεξάρτητου κινηματογράφου" (Ο δικός μας Τζον Κασαβέτης ασχολείτο με το σκοτεινό πρόσωπο της Αμερικής)κλπ.

Όλοι αυτοί τώρα έχουν τον χρονο στην δημοσιότητα που δικαιούνται με τα επεισόδια του Σεντ Λούις, και δεν πρόκειται να ξαναμπούν μέσα μέχρι να τους ακούσουν πραγματικά.

To πρόβλημα δεν είναι ρατσιστικό. Πολλοί εκ των αστυνομικών αν όχι οι μισοί, είναι Αφροαμερικανοί, και θα πυροβολούσαν το ίδιο τον Μαίκλ Μπράουν ανεξάρτητα με το χρώμα του, ενώ στάθηκαν δίπλα στον αστυνομικό που αθωώθηκε επίσης ανεξάρτητα με το χρώμα του. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, και επειδή η κρίση έχει χυπήσει και τις ίδιες τις ΗΠΑ, έχει επιδεινωθεί, και εκατομμύρια από τους "εξαφανισμένους" από τα ΜΜΕ πολίτες, αποφάσισαν ότι είναι η ώρα να φανερωθούν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Μισούρι ανακοίνωσε ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή του Φέργκιουσον.
Την ίδια ώρα δεκάδες αυτοκίνητα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός σε ολόκληρη την πολιτεία.
Ο ίδιος προσωπικά «άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς» στην περιοχή του Φέργκιουσον. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.

Ο αρχηγός της αστυνομίας πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 29 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, αλλά «δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος» κατά τις ταραχές που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση αργά το βράδυ της απόφασης του σώματος των ενόρκων κατά της δίωξης του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον τον περασμένο Αύγουστο.



 

 

 

 

 
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η Πολιτεία του Μιζούρι στις ΗΠΑ, εκεί όπου τις τελευταίες ημέρες ξετυλίγεται μια νέα πρωτοφανής τραγωδία με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό από αστυνομικούς ενός 18χρονου άοπλου αφροαμερικανού στην πόλη Φέργκιουσον. Η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο, το οποίο όμως χθες αποφάσισε να μην προχωρήσει σε δικαστικό έλεγχό της, μια απόφαση που πυροδότησε νέο κύκλο επεισοδίων απ' άκρου εις άκρον στις ΗΠΑ!
 
Ήδη εδώ και ώρες οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στους χιλιάδες διαδηλωτές που ξεχύθηκαν εκ νέου στους κεντρικούς δρόμους του Φέργκιουσον, ενώ έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 29 συλλήψεις.
Οι διαδηλωτές, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν απαγγέλλονται κατηγορίες στον αστυνομικό που πυροβόλησε θανάσιμα το 18χρονο άοπλο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν, ξεχύθηκαν στους δρόμους προκαλώντας το απόλυτο χάος σε αρκετές περιοχές της πόλης.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή το Φέργκιουσον βιώνει ξανά εικόνες από τον περασμένο Αύγουστο με τους διαδηλωτές να σπάνε τζαμαρίες καταστημάτων και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και πυροβολισμούς, λίγη ώρα μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις για τις οποίες έκανε έκκληση η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «LA Times» στο Φέργκιουσον έχουν επιστρατευθεί τουλάχιστον 850 αστυνομικοί που εργάζονται με 12ωρες βάρδιες, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή είναι οκτώ φορές πιο ενισχυμένη από ότι σε κανονικές συνθήκες. 
Περιπολικά τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής με πέτρες. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις χωρίς ωστόσο αυτή την ώρα να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό.
Ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστειο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι , κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές.
Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στον λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter. 
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία» δήλωσε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μισή περίπου ώρα μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα.
«Είμαστε ένα έθνος που βασίζεται στις αρχές ενός κράτους δικαίου και για αυτό πρέπει να δεχτούμε την απόφαση του δικαστηρίου» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος που χαιρέτησε τη στάση των γονιών του Μάικλ Μπράουν, οι οποίοι μετά το άκουσμα της απόφασης κάλεσαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Σε κάθε περίπτωση ολόκληρη η Πολιτεία έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες 30 ημέρες, ενώ νωρίτερα το πρωί σήμερα (Σ.Σ ώρα Ελλάδας), η Πολιτικη Προστασία απαγόρευσε μέχρι νεωτέρας τις εισερχόμενες πτήσεις στο κοντινό αεροδρόμιο Λάμπερτ Σεντ Λιούις...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου