Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Μέτωπο με τρόικα ανοίγουν οι αλλαγές του Μαξίμου στα κόκκινα δάνεια


Νέα μέτωπα με την τρόικα ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς προχωρά μονομερώς σε αλλαγές στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια...
οι οποίες χαρακτηρίζονται «μη συμβατές» τόσο με το Μνημόνιο όσο και με το κοινοτικό κεκτημένο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε και ανακοίνωσε την επέκταση της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και στα δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, τα δάνεια της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τραπέζης, όπως επίσης και τα δάνεια των παλαιών αναπτυξιακών νόμων, χωρίς να έχει ερωτηθεί η τρόικα, αλλά και χωρίς να έχει ενημερώσει το Μαξίμου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, στο σκέλος των δανείων που συνδέονται με διατάξεις παλαιών αναπτυξιακών νόμων η ρύθμιση προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο περί Ανταγωνισμού, ενώ στο σκέλος των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων η αλλαγή του Μαξίμου προσκρούει στο Μνημόνιο, το οποίο από το 2012 απαγόρευσε στο Δημόσιο να χορηγεί νέες εγγυήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα το συνολικό ύψος εγγυήσεων του Δημοσίου ανέρχεται σε 56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 δισ. ευρώ αφορούν σε εγγυήσεις προς τις τράπεζες. Οι εγγυήσεις προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονται σε 7,108 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 3,772 δισ. ευρώ αφορούν σε εγγυήσεις προς δημόσιες επιχειρήσεις, 3,33 δισ. ευρώ σε τυποποιημένες εγγυήσεις και 1,524 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Εάν τελικά ψηφισθεί η διάταξη για ρύθμιση δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου αυτή θα αφορά στις εγγυήσεις 1,524 δισ. ευρώ προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτές θα πρέπει να επεκταθούν , δηλαδή να ανανεωθούν, για όσο διάστημα ρυθμισθούν οι σχετικές οφειλές. Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να μην καταστούν υπερήμερα τα δάνεια και να μην εκπέσουν οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο (επιβαρύνοντας αντίστοιχα το δημόσιο χρέος), ωστόσο η επέκταση των εγγυήσεων έως και κατά 8,5 έτη (100 δόσεις) δεν είναι κάτι που θα εγκρίνει εύκολα η τρόικα. Ως εκ τούτου αναφύεται εάν ακόμη ζήτημα που δημιουργεί τριβές στις σχέσεις με τους δανειστές
Πηγη:news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου