Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

H ΣΕΙΡΑ ELEMENTARY ΚΑΙ Ο ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ AΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ!




Τον Σέρλοκ Χολμς επιστρατεύουν τώρα οι ΗΠΑ, που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» από το 2004, προκειμένου να λύσει το μυστήριο της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, μεταφέροντας στη μικρή οθόνη την περιπετειώδη ζωή του εκκεντρικού ντετέκτιβ μέσω της δημοφιλούς σειράς «Elementary», που την παρακολουθούν 13,4 εκατομμύρια Αμερικανοί, δημιούργησε ένα ακόμα σενάριο βασισμένο σε ιστορίες συνωμοσίας. Ο εμμονικός ερευνητής, επιχειρώντας να ξετυλίξει το κουβάρι μιας δολοφονίας, μπλέκεται με την ανορθόδοξη ματιά του και στο ζήτημα της ανιστόρητης ρητορικής των Σκοπιανών. Τα νέα κατορθώματα του Σέρλοκ Χολμς, σχετικά με την υπόθεση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που κάνουν τον γύρο του κόσμου, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει προ ημερών και το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, αφού η διαμάχη σχετικά με την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου αποτέλεσε το βασικό θέμα του τελευταίου επεισοδίου του 1ου κύκλου της συγκεκριμένης σειράς.

Βέβαια, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια ευφάνταστη ιστορία που καταπιάνεται με την πάντα ενδιαφέρουσα περιοχή των Βαλκανίων, η αμερικανική παραγωγή παρουσιάζει τους Σκοπιανούς ως ένα νέο έθνος, που επιδεικνύει μάλιστα διαλλακτικότητα στο θέμα της ονομασίας της χώρας του, ενώ είναι έτοιμο να κάνει παραχωρήσεις ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αντίθεση βέβαια με τους Ελληνες, οι οποίοι, πιστοί στην από μέρους τους εθνικιστική προσέγγιση, δεν θα διστάσουν ακόμα και να δολοφονήσουν εν ψυχρώ τους συμπαθείς και ανυπεράσπιστους γείτονές τους για να υπερασπιστούν τη θέση τους. Μάλιστα, η οπτική αυτή φαίνεται να μεταφέρεται σχεδόν ως αξίωμα στην αμερικανική κοινή γνώμη, γεγονός που σε συνδυασμό με το σκοτεινό και παραβατικό παρελθόν του Ελληνα που συμπρωταγωνιστεί δημιουργεί σαφώς εντυπώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σέρλοκ Χολμς βάζει σε εφαρμογή τον αιρετικό τρόπο σκέψης του για να εξιχνιάσει έναν ακόμα φόνο.

Μέλος της πολιτικής ελίτ των Σκοπίων και η σύζυγός του πέφτουν νεκροί, με τη σκανδάλη της δολοφονίας να την έχει τραβήξει Ελληνας εφοπλιστής και διαβόητος λαθρέμπορος, ο οποίος από τις παράνομες δραστηριότητές του χρηματοδοτεί εθνικιστικές οργανώσεις στη χώρα μας.
Αφορμή για την εμπλοκή του διάσημου κυνηγού εγκληματιών, που έχει εγκαταλείψει το Λονδίνο στην ιστορία αυτή, είναι να εντοπίσει τα ίχνη του αιώνιου αντιπάλου του καθηγητή Μοριάρτι στο Μανχάταν. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει σε μια πιο σύγχρονη αφήγησή του ο Αγγλος ηθοποιός Τζόνι Λι Μίλερ, ενώ δίπλα του, στη θηλυκή εκδοχή του δόκτορος Τζον Γουάτσον, βρίσκεται η Τζοάν Γουάτσον (Λούσι Λιου). Ο Σέρλοκ Χολμς ανακαλύπτει ότι ο σατανικός Μοριάρτι έχει απαγάγει την κόρη ενός Ελληνα μεγιστάνα για να τον αναγκάσει να προχωρήσει στη δολοφονία επιφανούς Σκοπιανού ώστε τελικά να μην ενταχθεί το κρατίδιο στην Ε.Ε. και στο ευρώ και ο Μοριάρτι να γίνει πλουσιότερος έχοντας προηγουμένως επενδύσει στο σκοπιανό δηνάριο.

www.protothema.gr

BINTEO:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου