Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Θ.Πάγκαλος: "Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε και ξόφλησε"


Απίστευτες βολές εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου και της «παρέας του», αλλά και σκληρή κριτική για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και το μπλοκάρισμα των συνομιλιών με την Τρόικα εξαπέλυσε την Τρίτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος.


Μιλώντας στον Βήμα Fm, είπε χαρακτηριστικά πως το ΠΑΣΟΚ ξόφλησε, κατέρρευσε και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του και πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» που δεν έχουν μέλλον. Έντονη ήταν και η κριτική του για τα λάθη που γίνονται με την Τρόικα, τώρα που ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, για το ΠΑΣΟΚ, το μέλλον του και τον Ευάγγελο Βενιζέλο τόνισε: «Εκχώρησε ο Παπανδρέου την πρωθυπουργία στον Παπαδήμο και αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου μια λανθασμένη πράξη από πλευράς κομματικού συμφέροντος, γιατί για τη χώρα ήταν σωστό. Εκεί, έπρεπε ο Παπανδρέου -και το ξανάκανε το λάθος όταν μίλησε περί δημοψηφίσματος- να πει ότι είμαι πρωθυπουργός, αμφισβητούμαι και είναι δύσκολα τα πράγματα, διότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες και δεν μου έχετε δώσει εντολή γι’ αυτό, οπότε πάμε σε εκλογές. Από την άποψη αυτή, διέλυσε την παράταξη. Και κατά την άποψή μου αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, διότι η έλλειψη κεντρώας ή κεντροαριστερής παράταξης αυτή τη στιγμή στην πολιτική ζωή του τόπου είναι θανάσιμο έλλειμμα. Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε. Δεν μπορεί να εκφράζει τον κεντρώο χώρο ένα κόμμα του 5%.

Τα κόμματα εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε, κραταιώθηκε, ίσχυσε και μετά κατέρρευσε σιγά-σιγά και έφτασε στο 4-5%. Μπορεί να σταθεί σ’ αυτό, αλλά κατέρρευσε. Ξόφλησε και έκανε τη διαδρομή του. Έκανε μεγάλα έργα που άλλαξαν τη μορφή της χώρας και παράλληλα είχε διάφορες ζημίες και ελαττώματα, όταν, μετά από μία περίοδο, ο λαός, που είναι ωφελιμιστής, είδε ότι δεν το χρειάζεται. Δεν του είναι απαραίτητο και αλλάζει (ο λαός) και ψάχνει αλλού. Ο Βενιζέλος το πάει αλλού. Λέει "το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις".

Οι "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" δεν έχουν κανένα μέλλον και προοπτική και η προσπάθεια Βενιζέλου θα πέσει στο νερό. Αυτό που έχει μέλλον είναι να προσέλθουμε όλοι, αφού το ΠΑΣΟΚ θα έχει διαλυθεί ή θα έχει υποσχεθεί ότι θα διαλυθεί, αμέσως μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, και να εκτεθούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κρίση της παράταξης και των πολιτών και διάφορες κινήσεις που θα προκύψουν ή έχουν προκύψει και βεβαίως και άτομα και όλοι αυτοί θα συγκροτήσουμε τότε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η οποία θα είναι πανίσχυρη και κατά την άποψή μου θα είναι το δεύτερο κόμμα της χώρας, η αξιωματική αντιπολίτευση, εάν δεν είναι το πρώτο. Ο Βενιζέλος λέει "ελάτε τώρα να κάνουμε μια παράταξη, στην οποία θα κυριαρχήσω εγώ και το ΠΑΣΟΚ μου, το οποίο δεν αλλάζω και ηγείται αυτού η παρέα μου και είμαι πρόεδρος εγώ". Ε, αυτό δεν πείθει.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν πείθει, ο Βενιζέλος και η παρέα του δεν πείθει. Και διάφοροι, μεταξύ των οποίων και εγώ, δεν θέτουμε εαυτούς σ’ αυτήν την ταλαιπωρία. Δεν θα πάω να αγωνιστώ για να είναι ο Βενιζέλος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δεν λέω, καλός είναι για αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, διότι δεν είναι ο χειρότερος, αλλά δεν είναι και ο καλύτερος για να συναρπάσει τα νιάτα μου. Υπάρχουν λοιπόν οι "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" που μπορεί να είναι σ’ αυτές και το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να προσέλθει σ’ αυτή τη διαδικασία πρέπει όλοι να υποσχεθούν ότι θα διαλυθούν, όταν θα τελειώσει αυτή η διαδικασία».

Για το «πάγωμα» των συζητήσεων με την Τρόικα, ο κ. Πάγκαλος τόνισε:

«Αυτά τα πράγματα που προέκυψαν να συζητήσουμε με την Τρόικα είναι αυτά που κάποιοι αρνούνται να αναγνωρίσουν και πιστεύουν ότι είναι εσωτερικά θέματα. Εκσυγχρονισμούς, δηλαδή, που εμείς αδυνατούμε να κάνουμε μόνοι μας, αν και ομολογούμε ότι καλό θα ήταν να γίνουν, αλλά δεν τους κάνουμε, για λόγους πολιτικάντικους και λόγους ψηφοθηρίας.

Προσωπικά, αν αισθάνομαι για κάτι υπεύθυνος είναι ότι συμμετείχα σ’ αυτή τη διαδικασία, με το μερίδιο ευθυνών που μου ανήκει, που οδήγησε μέσα από την πολιτική πελατεία μέσα από πολιτικούς σαν εμένα και δημοσιογράφους σαν κι εσάς στο να ξεφτιλιστούμε έτσι και να εξαρτόμαστε από όλες τις χώρες της Ευρώπης και να κάνουμε όμως τον τσαμπουκά συνεχώς. Λέω ότι υπάρχει λογική και λέει αυτή να ανοίγουν τα καταστήματα ελεύθερα ή να υπάρχει ένα διόδιο ανάλογο με αυτό στις ευρωπαϊκές χώρες και ανάλογο με το κόστος της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ή να είναι ο μισθός στο Δημόσιο τουλάχιστον ίσος με τον ιδιωτικό τομέα και σε κάθε περίπτωση όχι παραπάνω, διότι υπάρχει η μονιμότητα και η εξασφάλισή της για πολλά χρόνια και ίσως για όλη σου τη ζωή. Αυτά είναι λογικά για να τα εφαρμόσουμε.

Μπορούμε; Όχι, διότι είμαστε άχρηστοι. Και αυτό με κάνει να ντρέπομαι. Αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση έχει το αποτέλεσμα ότι έχει μαζέψει όλα αυτά τα άχρηστα πράγματα, τα κοινά πράγματα που θα έπρεπε να έχουμε κάνει από καιρό. Και είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς μας να αυτοκυριαρχηθούμε. Και η διαφθορά και ασυδοσία συνεχίζονται ακάθεκτες. Τίποτε δεν καταλάβαμε και δεν μάθαμε και οι άνθρωποι αυτοί, η Τρόικα, δεν είναι ηλίθιοι. Καταλαβαίνουν. Μεγαλύτερος σεβασμός, λοιπόν, σε αυτούς τους κοινοτικούς μηχανισμούς και αυτογνωσία. Η κυβέρνηση να καθίσει και να πει τι είναι σωστό από αυτά ως προβλήματα και να τα λύσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου