Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Οι Κρητικοί είπαν όχι στον Γερμανό ανιστόρητο ...ιστορικό!


Οι Κρητικοί είπαν όχι στην αναγόρευση του Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.Η υπόθεση για την οποία έγραψε το Onalert.gr πήρε διαστάσεις μετά από την παρέμβαση του Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη.


Η αναγόρευση του Γερμανού ιστορικού είχε προγραμματιστεί για χθες. Ωστόσο όπως γράφει το neakriti.gr “στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, συνέρευσε πλήθος Ρεθυμνιωτών, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση.

Υπό το βάρος της παρουσίας των διαμαρτυρόμενων πολιτών – και αφού κλήθηκε και η ΕΛ.ΑΣ. για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε εκτροχιασμός της κατάστασης – η Πρυτανεία αποφάσισε να ματαιώσει την εκδήλωση. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν η ματαίωση είναι τελεσίδικη ή απλώς δεν πρόκειται η τελετή να πραγματοποιηθεί την προγραμματισμένη ώρα και ημέρα.

Η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για την τιμητική διάκριση στο Γερμανό καθηγητή, έναν από τους πλέον αξιόλογους σύγχρονους Γερμανούς ιστορικούς, τον Χάιντς Ρίχτερ, επικρίθηκε εξαρχής από πολλούς, καθώς θεωρείται ότι ο ιστορικός “έστησε στον τοίχο” τους Κρητικούς για τη Μάχη της Κρήτης .

Το βιβλίο του, που προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις όταν κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ήταν η καταγραφή των γεγονότων που αφορούσαν τη Μάχη της Κρήτης.

Σε αυτό ο καθηγητής αφήνει τουλάχιστον ερωτήματα και απορίες για τον τρόπο και τις αιτίες που εφαρμόστηκαν μαζικά αντίποινα σε βάρος αμάχων από τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής, αμέσως μετά την επικράτησή τους.
Στο βιβλίο, ο Χάιντς Ρίχτερ υιοθετεί την άποψη ότι οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν τα όπλα κατά των μονάδων εισβολής (αλεξιπτωτιστές, Ορεινοί Κυνηγοί) μεταχειρίστηκαν «βάναυσες» και «βάρβαρες» πρακτικές σε βάρος Γερμανών τραυματιών, αιχμαλώτων ή και νεκρών «παραβιάζοντας το Δίκαιο του Πολέμου».

Έντονη η αντίδραση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη με επιστολή του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τον οποίο ζητά να κρίνει τελικά αν ο Γερμανός καθηγητής είναι άξιος της τιμής που του επιφυλάσσει το Πανεπιστήμιο.

Πηγή : neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου