Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ.



Τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στον έλεγχο κομίστρου αλλά και στην έκδοση και τη διάθεση εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες ανοίγει πολυνομοσχέδιο...

του υπουργείου Υποδομών, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Επίσης μειώνει την ποινή στα πρόστιμα που δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα και θα μεταφέρονται στις ΔΟΥ στο πενταπλάσιο της αξίας τους και όχι στο δεκαπλάσιο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Βάσει του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα σε κάθε συγκοινωνιακό φορέα να αναθέτει σε τρίτους τον έλεγχο προκειμένου να μειωθεί η εισιτηριοδιαφυγή.


Από τη ρύθμιση, η οποία συμπεριλαμβάνει τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη και τα ΚΤΕΛ, εξαιρούνται σ' αυτή τη φάση οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς στον ΟΑΣΑ δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης του ελέγχου μόνο στις συγκοινωνιακές εταιρείες (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), οι οποίες διαθέτουν σώματα ελεγκτών. Ωστόσο και ο ΟΑΣΑ θα μπορεί εφόσον το αποφασίσει να συνάψει συμβάσεις με τρίτους, οι οποίοι θα αναλάβουν την έκδοση ή και τη διάθεση στο επιβατικό κοινό κάθε τύπου καταβολής κομίστρου, όπως αναφέρεται.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν επιτευχθούν συμφωνίες, εισιτήρια ή πλαστικοποιημένες κάρτες διαδρομών θα μπορούν στο μέλλον να διατίθενται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Οσον αφορά στα πρόστιμα των λαθρεπιβατών παραμένουν στο 60πλάσιο της τιμής του εισιτήριου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ παρόμοιο πρόστιμο θα επιβάλλεται και σε όσους εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη.

Στους διακινούμενους με αστικά συγκοινωνιακά μέσα των λοιπών περιοχών της χώρας, το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 20πλάσιο του εισιτηρίου, στους διακινούμενους με υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα ίσο με το διπλάσιο της τιμής του εισιτηρίου και στους διακινούμενους με σιδηροδρομικά οχήματα ίσο με το διπλάσιο του αντιτίμου της διαδρομής την οποία πραγματοποίησε το τρένο, από την αφετηρία αυτού και έως του πρώτου, μετά τη διαπίστωση της παράβασης, σταθμού.

Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται η επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια που έχουν ως φορέα διαχείρισης την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το ακριβές ύψος του θα καθοριστεί από υπουργική απόφαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 0,25 ευρώ.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου