Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ο Μ. Αλέξανδρος, η Αμφίπολη και η διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων

 

 

«Τα Σκόπια έχουν γίνει η πρωτεύουσα του κιτς», δηλώνει πολιτικός αναλυτής στη Guardian

H απόφαση του Νίκολα Γκρούεφσκι, να τοποθετηθούν σε ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο κέρινα ομοιώματα του Μ. Αλέξανδρου και των γονιών του, του Φίλιππου του Β' και της Ολυμπιάδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, αποτέλεσε την αφορμή για ένα δημοσίευμα της βρετανικής Guardian με θέμα τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την «πατρότητα» του μεγάλου στρατηλάτη.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το 2011, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εγκατέστησε το μεγαλύτερο γλυπτό στον κόσμο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Στη συνέχεια, γέμισε την πόλη με αψίδες θριάμβου, γέφυρες, έχτισε νέα κυβερνητικά κτίρια, έφτιαξε κι άλλα αγάλματα. Ο Γκρούεφσκι όμως αποφάσισε να προχωρήσει περαιτέρω: έδωσε εντολή να φτιαχτούν κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φίλιππου Β' της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας και να τοποθετηθούν σε εξέχουσα θέση στο νέο αρχαιολογικό μουσείο.

Όταν το μουσείο άνοιξε τις πύλες του ο Γκρουέφσκι, γεμάτος εθνική υπερηφάνεια, σημείωνε: «Αυτά τα εκθέματα… είναι ανεκτίμητης αξίας και αντιπροσωπεύουν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Εδώ και 23 χρόνια, από την ανεξαρτητοποίηση των Σκοπίων, ο Μέγας Αλέξανδρος κυριαρχεί στις διαφωνίες με την Ελλάδα, παρατηρεί η εφημερίδα. Η τελευταία απόφαση όμως του Γκρούεφσκι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη, όπου κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχει ταφεί ένας από τους συγγενείς του Αλέξανδρου, έχει οξύνει τα πάθη και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί διαφωνούν με ένα σχέδιο που πολλοί λένε ότι όχι μόνο προδίδει μεγαλομανία, αλλά έχει μετατρέψει τα Σκόπια σε ένα μίνι Λας Βέγκας.

«Δε βλέπω το λόγο να προσβάλλονται οι Έλληνες. Εμείς πρέπει να προσβληθούμε», δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής και σφοδρός επικριτής των εθνικιστικών πολιτικών του Γκρούεφσκι, Σάσο Ορντανόσκι, και εξηγεί: «Τα Σκόπια έχουν γίνει η πρωτεύουσα του κιτς στην Ευρώπη, στο αρχιτεκτονικό και το πολιτικό στυλ. Όλο αυτό βρίθει από κακογουστιά και είναι μία τεράστια οικονομική καταστροφή. Αμφότεροι μοιραζόμαστε το ίδιο έδαφος της ιστορικής αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχουμε χτίσει το μεγαλύτερο μνημείο του Αλέξανδρου στον κόσμο. Αν μη τι άλλο, η Αθήνα θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένη».

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, στην Αθήνα, οι πολιτικοί αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως είναι καιρός να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας, με τη συμβιβαστική λύση της «Άνω Μακεδονίας» να είναι μεταξύ αυτών που έχουν προταθεί από Έλληνες αξιωματούχους. Οι οιωνοί όμως δεν είναι καλοί. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε, εν όψει νέων διαπραγματεύσεων: «Είμαστε ακόμη μακριά από μία λύση. Πιο μακριά από όσο πριν από μερικά χρόνια».
 
theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου