Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ: Δείτε τι λέει για την ονομασία, τη γλώσσα και την υπηκοότητα στα Σκόπια

Νέες συναντήσεις θα έχει αύριο στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με προ ημερών ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς κάλεσε τους εκπροσώπους της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων, πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι να τον συναντήσουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 12 Νοεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δύο χωρών χωριστά και, στη συνέχεια, από κοινού, με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.
Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν ο κ. Νίμιτς, στην αυριανή συνάντηση, θα επιδώσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας.
Η τελευταία πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας που είχε επιδώσει ο κ. Νίμιτς, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, ήταν στις 9 Απριλίου 2013, κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων.
Ο κ. Νίμιτς δεν είχε αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασης εκείνης, ενώ τόσο τα Σκόπια όσο και η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως επ’ αυτής.
Το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο “Balkan Investigative Reporting Network” BIRN) δημοσιεύει, σήμερα, στην ιστοσελίδα των Σκοπίων “prizma.birn.eu.com”, με την οποία συνεργάζεται, το περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης του κ. Νίμιτς.
Σύμφωνα με το BIRN, ο κ. Νίμιτς είχε προτείνει στις 9 Απριλίου 2013 την ονομασία “Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας” (Upper Republic of Macedonia).
Όσον αφορά τη γλώσσα, ο κ. Νίμιτς πρότεινε να αποκαλείται “Macedonian/Makedonski”, ενώ για την υπηκοότητα προτείνει δύο εκδοχές: η πρώτη κάνει λόγο για υπηκοότητα “της Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (of Upper Republic of Macedonia) και η δεύτερη για υπηκοότητα “Makedonsko/Macedonian”.
Σχετικά με το εύρος της χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας και τους όρους που αφορούν τον χαρακτηρισμό της γλώσσας και της υπηκοότητας, ο κ. Νίμιτς αναφέρει στην ίδια πρόταση ότι θα χρησιμοποιούνται έναντι όλων (erga omnes) σε όλο το διεθνές επίσημο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των επίσημων εγγράφων, αναφέρει το BIRN.
Στην πρόταση επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα ενημερώσει όλα τα κράτη – μέλη για την επίλυση του ζητήματος και θα συστήσει να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα σε όλο το επίσημο φάσμα.
Το νέο όνομα, σύμφωνα με την πρόταση εκείνη του κ. Νίμιτς, θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα δεν θα φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Η ονομασία “Republika Makedonija” θα μπορούσε -σημειώνεται- να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό των Σκοπίων.
Όσον αφορά την εμπορική χρήση του όρου “Μακεδονία” και “μακεδονικός-η-ο”, ο κ. Νίμιτς πρότεινε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να μην έχουν την αποκλειστικότητα, αναφέροντας ως παράδειγμα πως θα μπορεί να υπάρχει “μακεδονικό κρασί, προϊόν της Ελλάδας” και “μακεδονικό κρασί, προϊόν της Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου