Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Μόνο στα χέρια δεν πιάστηκαν οι Πρωθυπουργοί Σερβίας και Αλβανίας

 


Λίγο έλειψε να είχε επεισοδιακό τέλος η συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι. Όλα ξεκίνησαν όταν... κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο αντρών -μετά το τέλος των συνομιλιών- όταν ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, αναφέρθηκε στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

«Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν αλλάζει» δήλωσε ο Ράμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Δεν περίμενα μία τέτοια προβοκάτσια από τον Ράμα, δεν περίμενα να μιλήσει για το Κόσοβο. Τι δουλειά έχει μ' αυτό; Το Κόσοβο δεν αφορά την Αλβανία. Το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι» απάντησε, σε έντονο ύφος, ο σέρβος πρωθυπουργός.

Ακολούθησε διευκρινιστική τοποθέτηση του αλβανού πρωθυπουργού, που άναψε ακόμη περισσότερο τα αίματα, αφού ο κ. Ράμα επανέλαβε τη θέση του για το Κόσοβο, συμπληρώνοντας ότι «θα ήταν καλύτερο για τη Σερβία να αποδεχθεί αυτό που αποδέχθηκαν δεκάδες χώρες, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εμφανώς εκνευρισμένος, ξαναπήρε τον λόγο και μίλησε για «κατάχρηση της φιλοξενίας» από την πλευρά του αλβανού πρωθυπουργού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι προσβολές κατά του οικοδεσπότη μιλούν για τις πραγματικές προθέσεις και τον χαρακτήρα του φιλοξενούμενου».

Ο Εντι Ράμα άκουγε με ψυχραιμία τα λόγια του Σέρβου ομολόγου του και προσπαθώντας να τον ηρεμήσει δήλωσε ότι δεν είχε καμία πρόσθεση να προσβάλει κανέναν στη Σερβία.

Ενδεικτικό της οργής που είχε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι και το γεγονός ότι μετά το πέρας της συνέντευξης έστρεψε την πλάτη προς τον αλβανό πρωθυπουργό και απομακρύνθηκε από τον χώρο χωρίς να τον περιμένει, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες επισκέψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου