Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Σε κλοιό χιονιά η χώρα – Παγετός, προβλήματα και κλειστά σχολεία (video)



Σε κλοιό κακοκαιρίας παραμένει η χώρα, κατάσταση που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, και η οποία προκαλεί αρκετά προβλήματα, αλλά και τραγικές συνέπειες, καθώς δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ορεινή Ναυπακτία και Κομοτηνή. Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των χιονοπτώσεων, του παγετού και των πολικών θερμοκρασιών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την Φλώρινα, όπου το θερμόμετρο δείχνει μείον 19 βαθμούς.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ολικό παγετό σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Στερεά αλλά και στα ορεινά της υπόλοιπης χώρας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα στα πεδινά της Ηπείρου, της υπόλοιπης Στερεάς, της Πελοποννήσου και των νησιωτικών περιοχών θα επικρατήσει μερικός παγετός.
Δραματικές ώρες για τους κατοίκους σε Αλόννησο και Σκόπελο, οπού το χιόνι ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Κύμη.
Αλόννησος και Σκόπελος έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. 
Ειδικά το νησί της Αλοννήσου οι περίπου 2.800 μόνιμοι κάτοικοι είναι αποκομμένοι, καθώς έχουν μείνει χωρίς τηλεφωνική σύνδεση και ηλεκτροδότησηΔιμελές συνεργείο της ΔΕΗ επιχειρεί να επιδιορθώσει τις βλάβες ενώ αύριο Δευτέρα θα μεταβεί στο νησί δεύτερο συνεργείο με τέσσερα άτομα.
Πέρα από τα προβλήματα με το τηλέφωνο και το ρεύμα θα υπάρξουν προβλήματα και με το νερό, καθώς δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και των πολικών θερμοκρασιών.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισε και η Πτολεμαΐδα, καθώς είχε μείνει χωρίς τηλεθέρμανση, λόγω βλάβης στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Η βλάβη την 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής και μετά την επανεκκίνησή της, εντάσσεται σταδιακά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας προσφέροντας παράλληλα το απαραίτητο φορτίο για τη θέρμανση της πόλης.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην περιοχή από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Κλειστά τα σχολεία

Εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, κλειστά θα kairiko212παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Κλειστά σε όλη τη Ροδόπη θα παραμείνουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στους καυστήρες των σχολικών κτιρίων.
Στον δήμο της Λάρισας, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.
Δεν θα λειτουργήσουν επίσης τα σχολεία σε Ελασσόνα, Κιλελέρ, Αγιά, Φάρσαλα, τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς και στον Δήμο Τεμπών.
Κλειστά θα είναι επίσης όλα τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Από τις 10:00 και μετά, θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα με απόφαση του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου ΤρικκαίωνΕιδικά στη δημοτική ενότητα Κόζιακα, όμως, δεν θα λειτουργήσει κανένα σχολείο, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας, στο νομό Τρικάλων.
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Τρικκαίων.
Μεγάλος αριθμός σχολείων δεν θα λειτουργήσει αύριο στη δυτική Ελλάδα, λόγω της κακοκαιρίας και του παγετού.
Ειδικότερα, στην Αχαΐα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ενώ στον δήμο Ερυμάνθου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των τοπικών κοινοτήτων Χαλανδρίτσας, Λεοντίου, Ερυμάνθειας, Σταυροδρομίου και Σκιαδά.
Στον δήμο Πατρέων δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Άνω Καστριτσίου, καθώς και το δημοτικό και νηπιαγωγείο στα Σελλά.
Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία, δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό και νηπιαγωγείο Λαμπείας, οι λυκειακές τάξεις Λαμπείας το δημοτικό και νηπιαγωγείο Πανόπουλου, το γυμνάσιο Πανόπουλου, καθώς και το δημοτικό νηπιαγωγείο στου Κούμανι.
Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστά θα είναι αύριο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία σε ολόκληρο τον δήμο Ναυπακτίας. Στον δήμο Αγρινίου κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις τοπικές κοινότητες Καλλιθέας, Αγίου Βλασίου, Κυπαρίσσου, Ποταμούλας και Σκουτεράς.
Στον δήμο Μεσολογγίου, θα παραμείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του προβλήματος με την υδροδότηση το 1ο το 2ο και το 3ο δημοτικό σχολείο, τα νηπιαγωγεία, το γυμνάσιο και το λύκειο.
Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν ο παιδικός σταθμός Αιτωλικού και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης γενικής αγωγής.
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου τόσο στα ηπειρωτικά όσο και στα νησιά, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ορεινά τμήματα πολλών νομών, μεταξύ των οποίων και η Αττική.
Απαγορεύτηκε από τις 3 μετά το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της Δευτέρας, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε τμήματα της νέας εθνικής οδού Αθηνών -Πατρών και της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, στα όρια του νομού Αχαΐας, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Για την προστασία των αστέγων, σε πολλούς δήμους λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, πέντε εκ των οποίων βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων, ενώ ανοιχτοί παραμένουν όλο το 24ωρο οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο.
Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου