Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Όχι στην έκδοση και των 8 τούρκων αξιωματικών είπε ο Αρειος Πάγος


Όχι στην έκδοση και των 8 τούρκων αξιωματικών είπαν οι δεκαπέντε αρεοπαγίτες δικαστές. Την έκδοση των 8 ζητούσαν οι Τουρκικές αρχές για αδικήματα που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Και οι 8 θα αφεθούν ελεύθεροι, ενώ ήδη στην Τουρκία η είδηση μεταδίδεται με έκτακτα δελτία ειδήσεων.


Η κρίση των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε προγραμματιστεί να εκδοθεί τη Δευτέρα, ωστόσο, λόγο ασθένειας μιας αρεοπαγίτου του ενός τμήματος αλλά, επίσης, και εξαιτίας του ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διασκέψεις των άλλων δύο, η έκδοση των αποφάσεων αναβλήθηκε για σήμερα.

Για το ζήτημα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με διαφορετικές συνθέσεις εξέδωσε αντικρουόμενες κρίσεις, αποφαινόμενο τρεις εκ των οκτώ να εκδοθούν στην Τουρκία κι οι υπόλοιποι πέντε όχι.

Εν συνεχεία, ασκήθηκαν εφέσεις τόσο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα όσο και από τους ίδιους τους αξιωματικούς με αποτέλεσμα το ζήτημα να φτάσει στον Άρειο Πάγο.

Κατά την διάρκεια των τριών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ισάριθμοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τάχθηκαν κατά της έκδοσης στην Τουρκία των αξιωματικών. Χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ανέφερε : "Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, είναι ικέτες. Ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας. Δεν μπορώ να φανταστώ οτι θα είμαι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν".

Επίσης, δικηγόροι και πανεπιστημιακοί ζήτησαν την μη έκδοση τους ενώ οι ίδιοι οι αξιωματικοί υποστήριξαν πως εφόσον επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα βασανιστούν, δεν θα δικαστούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να βρίσκεται σε ισχύ η θανατική ποινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου