Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ


Σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιαλείας από σήμερα Τρίτη, βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους και ξεκινώντας δυναμικά τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους. Ανάλογη απόφαση πήραν και οι αγρότες του Τυρνάβου, που προχωρούν σε αποκλεισμό της εθνικής Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 18:00 έως τις 20:00.



Ειδικότερα από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου θα αποκλείουν την εθνική οδό από τις 17:00 έως και τις 19:00 ενώ στην συνέχεια θα ληφθούν νέες αποφάσεις. Όπως διαμηνύουν οι αγρότες της Αιγιαλείας από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου βγαίνουν όλοι οι αγρότες της Αχαΐας μαζί με συμβολικούς αποκλεισμούς της νέας εθνικής οδού στην Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Εν τω μεταξύ από το πρωί της Δευτέρας, τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους δίνοντας το έναυσμα για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Όπως σημειώνει στο protothema.gr o εκπρόσωπος της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων Κώστας Τζελάς: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα δέκα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Δύο μπλόκα στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Πρέβεζα, στην Ιόνια οδό, στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην Κουλούρα Ημαθίας και στη Νάουσα. Το κάθε μπλόκο αποφασίζει μόνο του τι θα κάνει».

Ο ίδιος τονίζει ακόμη: «Εμείς θα βγούμε την Πέμπτη και θα δημιουργηθεί το μπλόκο της Νίκαιας. Τα αιτήματά μας είναι τα ίδια με πέρυσι. Έχουν προστεθεί ωστόσο και κάποια νέα. Ζητάμε ακατάσχετο λογαριασμό στα 12.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα αιτήματα αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής, τα κόκκινα δάνεια, τα ίδια με πέρυσι ουσιαστικά».

Την ίδια ώρα σε συνεχείς συζητήσεις βρίσκονται οι αγρότες και άλλων περιοχών της Ελλάδας οι οποίοι συντονίζουν μέχρι στιγμής τις κινητοποιήσεις τους. Όταν δημιουργηθούν όλα τα μπλόκα θα αποφασιστεί αν πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ή αν θα κάνουν κάποια δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα ανάλογη της περσινής.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, έχει στηθεί το πρώτο μπλόκο στη Θεσσαλία, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, υπό την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων "η Άνοιξη" και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.

Όσον αφορά τους αγρότες της Λάρισας, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συγκέντρωση στη Φαλάνη προκειμένου να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Αν η συγκέντρωση είναι μεγάλη τότε ίσως το μπλόκο να στηθεί όπως και πέρυσι στην περιοχή των Τεμπών.

Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλείσουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στις πλατείες των χωριών από τους αγρότες που θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει στο protothema.gr o Βαγγέλης Μπούτας: «Την Τετάρτη αναμένεται να στηθεί μπλόκο στον Προμαχώνα και στις Σέρρες ενώ την Πέμπτη δημιουργείται νέο μπλόκο στη Θεσσαλία. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μπλόκα αλλιώς όλοι σήμερα θα ήμασταν έξω. Μέχρι τέλος της εβδομάδας πιστεύω πως θα έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο των μπλόκων».

Τέλος, στάση αναμονής αποφάσισαν να τηρήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση, ζητούν να «καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τις επιδιώξεις τους, είτε προσωπικές, είτε κομματικές».

Υπογραμμίζοντας ότι παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις των συναδέλφων τους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι «δικαίως για τα επώδυνα μέτρα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «μπορεί αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς να μπήκαν πρώτοι από όλους στο στόχαστρο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά κινητοποιήσεις και αγώνες πρέπει να δώσει όλη η κοινωνία μαζί».


πηγή: protothema.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου