Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

CIA: Η ΕΣΣΔ ήθελε ενιαία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη (έγγραφο)


Εγγραφo της CIA, που αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας, κάνει αναφορά σε 
σοβιετικές προσπάθειες για δημιουργία μίας «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», με τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.
Το σημείωμα της CIA, το οποίο δημοσίευσαν αρκετά ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ, που είχε συνταχθεί το 1950, κάνει λόγο για μία «σοβιετικά χορηγούμενη επιτροπή», με σκοπό εξεγέρσεις που θα δημιουργούσαν μία «ενοποιημένη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Μία σοβιετικά χορηγούμενη επιτροπή, η Επιτροπή Ελευθερώστε τη Μακεδονία, δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση ταυτόχρονων εξεγέρσεων στην ελληνική και τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία, προς το συμφέρον μία ενωμένης Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μία τέτοια Δημοκρατία θα έπαιρνε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης».
Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτή η επιτροπή ένωνε «παρόμοια μακεδονικά κινήματα στη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (οδός Σοφοκλέους, Θεσσαλονίκη». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή Ελευθερώστε τη Μακεδονία είχε «δυνάμεις με αυτόματα όπλα» στη χώρα μας, συγκεντρωμένες κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, σύμφωνα με το έγγραφο η Επιτροπή ήταν «υπό την απευθείας πολιτική κατεύθυνση του Σοβιετικού πρέσβη στη Σόφια» και ότι οι δυνάμεις της συγκεντρώνονται «από τη Σοβιετική Ενωση, που στέλνει όπλα και ηγέτες».
Στις 17 Ιανουαρίου, η CIA ανακοίνωσε ότι πλέον είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της η μεγαλύτερη συλλογή αποχαρακτηρισμένων αρχείων της. Αυτά έως τώρα ήταν προσβάσιμα στο κοινό μόνο στο Εθνικό Αρχείο, στο Μέριλαντ. Πρόκειται για 930.000 έγγραφα και συνολικά πάνω από 12 εκατ. σελίδες.
Το επίμαχο έγγραφο της CIA


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου