Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Τέλος το Gorna Makedonjia – Nova Makedonjia-Ilidenska Makedonija αλλά για όλες τις χρήσεις στο τραπέζι, μετά τον «μαραθώνιο ξενύχτι» Τσίπρα – Ζαεφ.MAΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!



 Η αποκάλυψη της εκπομπής "Live News" του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon - Ολονύχτια 
συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και άλλο ένα ραντεβού, σήμερα το πρωί, διάρκειας μιας ώρας - "Υπάρχουν προτάσεις για την ονομασία, αλλά δεν έχει...
κλειδώσει κάποιο όνομα", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σόφια - Ζάεφ: Μια συμφωνία είναι εφικτή και πριν τον Ιούνιο....

Κι ενώ μέχρι χθες το Gorna Makedonjia φαινόταν να είναι η επικρατέστερη ονομασία για τα Σκόπια, τα δεδομένα άλλαξαν μετά την ολονύχτια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, το Nova Macedonjia είναι πλέον το όνομα που… προκρίνεται.

Πρόκειται για ένα όνομα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός… περιέγραψε στις δηλώσεις του από την Σόφια, καθώς έκανε λόγο για μια ονομασία που να ξεχωρίζει την ελληνική Μακεδονία με την ιστορία της από ένα νεότερο κράτος.

Πληροφορίες του «Live News» αναφέρουν επίσης πως υπάρχει συμφωνία για το erga omnes, δηλαδή για τη χρήση του ονόματος στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.






Συγκρατημένος ο Τσίπρας
«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια. Παρά το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν εμφανώς συγκρατημένος στις δηλώσεις του και κράτησε αποστάσεις από την αισιοδοξία του Σκοπιανού ομολόγου του.

Ξημερώθηκαν αλλά…
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι μετά το χθεσινό δείπνο, είχε συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ, που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η σημερινή, δεύτερη συνάντηση, διήρκησε μία ώρα.
«Με τον ομόλογό μου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και χθες. Αργότερα το βράδυ, μετά το τέλος της Συνόδου, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σήμερα συναντηθήκαμε για μία ώρα. Είχαμε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα προς επίλυση.
Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, και σήμερα να κουβεντιάσουμε ουσιαστικά. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία«, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «άκουσα χθες με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται, υπερασπιζόμενος την εθνική γραμμή που διαπραγματευόμαστε. Η στάση αυτή είναι καλοδεχούμενη».
Επιπλέον, δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Σκοπιανό, σημειώνοντας, όμως, πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.


Το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία τονίζει σε ανακοίνωσή της:
«Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του.
Η Νέα Δημοκρατία έχει εξ αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου