Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η "ΑΥΓΗ" κατέβασε (άρον άρον) άρθρο υπέρ του "Ίλιντεν"...



Yannis Koutsomitis
Πόσο ξεφτίλες και επικίνδυνοι είναι...
Η Αυγή κατέβασε το χθεσινό άρθρο που έφτιαχνε αφήγημα υπέρ του "Ίλιντεν".


Πολιτική με τα εθνικά θέματα στου κασίδη το κεφάλι...
 
Εδώ η cached version:http://webcache.googleusercontent.com/search…
-----------------

Το κείμενο του άρθρου που κατέβηκε
 


 Πόσο απειλητικό είναι το Ίλιντεν; 

Την ώρα που η διαπραγμάτευση για μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνεχίζεται, κάποιες διαρροές για την ονομασία ξεσηκώνουν ήδη το εθνικιστικό μπλοκ της χώρας μας, που άρχισε από χθες να ασχολείται με το “Ίλιντεν”. Ένας νέος γύρος εργαλειακής χρήσης της Ιστορίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει, επιχειρώντας να μεταφέρει τη συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται για το σήμερα, 115 χρόνια πίσω.

Η λέξη “Ίλιντεν” σημαίνει τη γιορτή του Προφήτη Ηλία και σηματοδοτεί την εξέγερση του σλαβομακαδονικού στοιχείου, που ξέσπασε στις 20 Ιουλίου 1903 εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ένα πρώτο θετικό λοιπόν, αν όντως ισχύει ότι η ονομασία “Ιλιντένσκαγια Ματσεντόνια” βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, είναι ότι τελειώνει επιτέλους η άχαρη συζήτηση περί καταγωγής από τον Μεγαλέξαντρο και τους αρχαίους Μακεδόνες, που εξόπλιζε το εθνικιστικό μπλοκ της ΠΓΔΜ με αλυτρωτικά επιχειρήματα, εδαφικές διεκδικήσεις και χάρτες της χώρας τους που φτάνανε μέχρι τη Λαμία.

Δεύτερον, επειδή κάποιοι είναι έτοιμοι από χθες να βρουν αλυτρωτισμούς οπουδήποτε, θα πρέπει να σημειωθεί το εξής: το Ίλιντεν είναι η εθνική γιορτή τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Βουλγαρίας. Και με τη Βουλγαρία συμβιώνουμε ειρηνικότατα από το 1945 μέχρι σήμερα, χωρίς ποτέ να έχουμε χαρακτηρίσει τις ιστορικές της αναφορές σε αυτή την εξέγερση ως αλυτρωτικές σε βάρος της χώρας μας. Θα ήταν λοιπόν τουλάχιστον βλακώδες να μας ενοχλεί η αναφορά των μεν στο Ίλιντεν, την ώρα που με τους άλλους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αυτό σε ό,τι αφορά την κοινή λογική. Αν κάποιος θα μπορούσε να ενοχληθεί, είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία όμως δεν υφίσταται πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση είναι ανοιχτή και όλα τα ονόματα στο τραπέζι. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τίποτα αν δεν λήξει πρώτα το “erga omnes”. Αλλά όπως στην ΠΓΔΜ υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν οποιοδήποτε σύνθετο όνομα «προδοσία», έτσι και εδώ υπάρχουν κάποιοι που είναι έτοιμοι να βρουν αλυτρωτισμούς οπουδήποτε. Και στο Νόβα και στο Γκόρνα και στο Ιλιντέσκαγια. Διότι αυτό που κατά βάθος επιδιώκουν είναι απλώς να παραμείνει το ζήτημα σε εκκρεμότητα για άλλα τριάντα χρόνια.
 
«Α»
http://www.press-gr.com/2018/05/blog-post_5642.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου