Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Κυπελλούχος μέσα στην Αθήνα ο ΠΑΟΚ, 2-0 την ΑΕΚ






Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε 2-0 της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με τέρμα του Αντελίνο Βιερίνια στο 65' λεπτό της αναμέτρησης με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ενώ στο 92' λεπτό ο Πέλκας έκανε το 2-0 για τον δικέφαλο του Βορρά.
Ο δικέφαλος του Βορρά έδειξε πως αυτό το Κύπελλο το ήθελε περισσότερο, αφού σε όλο το παιχνίδι εμφανίστηκε καλύτερος από την Ένωση, ενώ στο πρώτο μέρος έχασε και πέναλτι με τον Πρίγιοβιτς.

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με εννέα παίκτες λόγω αποβολής των Μαουρίσιο και Βαρέλα και η ΑΕΚ με δέκα, λόγω αποβολής του Βράνιες, ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατακτά το 6ο Κύπελλο Ελλάδος.

Από μια έκπληξη οι δύο προπονητές

Με εκπλήξεις ξεκίνησαν τις ομάδες τους οι δύο προπονητές, καθώς ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε τον αρχηγό Μάνταλο για το βασικό σχήμα του, αντί του Γκάλο ή Του Χριστοδουλόπουλου, που αναμένονταν για το ένα άκρο, ενώ ο Ραζβάν Λουτσέσκου χρησιμοποίησε τον Μπίσεσβαρ αντί του Μακ, ο οποίος αναμενόταν για την ενδεκάδα.
Η πρώτη τελική του ματς ήρθε στο 8', με τον Μπίσεσβαρ να κάνει τη σέντρα, τον Πρίγιοβιτς να στρώνει στον Μαούρισιο, όμως εκείνος σούταρε άουτ. Δύο λεπτά νωρίτερα, ο Αραούχο κέρδισε την κίτρινη κάρτα από τον Κάμπος, μετά από μια ωραία ενέργεια από αριστερά. Στη συνέχεια, με την εκτέλεση του φάουλ, οι «κιτρινόμαυροι» ζήτησαν πέναλτι για χέρι, αλλά ο Μπορμπαλάν δεν έδωσε κάτι.
Η πρώτη μεγάλη στιγμή ήρθε στο 11', όταν σε σέντρα από δεξιά του Λιβάγια ο Αραούχο από το ύψος του πέναλτι σούταρε πάνω από το οριζόντιο του Πασχαλάκη. Λίγο νωρίτερα, σε ατομική ενέργεια του Κροάτη, η μπάλα έφυγε αρκετά ψηλά άουτ. Ο Λιβάγια πρωταγωνίστησε και στο 12', με ένα εκπληκτικό ψαλίδι, που πέρασε λίγο άουτ, αλλά η φάση είχε σταματήσει για οφσάιντ.
Στο 15' οι Θεσσαλονικείς είχαν τρομερή ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ, όταν ο Τσιγκρίνσκι γύρισε πολύ λάθος την μπάλα πίσω, αλλά ο Μπίσεσβαρ απέναντι στον Μπάρκα αστόχησε. Ίδια κατάληξη και στο νέο σουτ του Ολλανδού από το ύψος του πέναλτι και πλάγια στο 18', με την μπάλα να φεύγει ξανά άουτ.

Ανέβασε στροφές ο ΠΑΟΚ, αλλά ο Μπάρκας ήταν ανίκητος

Στο 21' ο Μάτος αντίκρισε την κίτρινη κάρτα για άσχημο μαρκάρισμα πάνω στον Χουλτ, αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπίσεσβαρ κέρδισε πέναλτι από άτσαλο μαρκάρισμα του Μπακάκη (23'). Ο Πρίγιοβιτς ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Μπάρκας τον νίκησε και κράτησε το μηδέν στην εστία του, στην κλασσικότερη ευκαιρία που θα μπορούσε να βρει ο ΠΑΟΚ. Όμως, ο Έλληνας πορτιέρε έκανε μεγάλη ενέργεια στο 25'.
Ο «δικέφαλος» του Βορρά ήταν σταθερά καλύτερος από αυτόν του νότου και μετά το πέναλτι που έχασε. Στο 31' ο Πέλκας δοκίμασε ξανά τον Μπάρκα από μακριά, αλλά εκείνος μάζεψε στην αριστερή του γωνία, ενώ στο 35' είπε «όχι» και στον Κάμπος, σε τετ-α-τετ, διώχνοντας σε κόρνερ. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν αδύναμο κρίκο τους στο πρώτο μέρος τον Μάνταλο, που φάνηκε πολύ επηρεασμένος από τον τραυματισμό του για ένα τέτοιο παιχνίδι, κι ας έπαιξε κάποια ματς τελευταία, αλλά σαφώς με χαμηλότερης δυναμικότητας αντίπαλους.
Οι Λιβάγια και Αραούχο προσπαθούσαν με ατομικές ενέργειες να κάνουν ό,τι μπορούσαν στην επίθεση της Ένωσης, αλλά οι Μπακασέτας, Μάνταλος και οι δύο χαφ (Σιμόες-Γαλανόπουλος) δεν μπορούσαν να τους τροφοδοτήσουν. Ο Αργεντινός, πάντως, κέρδισε την κίτρινη κάρτα του Κρέσπο στο 45'. Αντιθέτως, οι τρεις του ΠΑΟΚ πίσω από τον Πρίγιοβιτς (Πέλκας, Κάμπος και Μπίσεσβαρ) ήταν πολύ κινητικοί και δημιουργούσαν συνεχώς κινδύνους. Ωστόσο, το σύνολο του Λουτσέσκου δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις μεγάλες στιγμές του και το 0-0 ήταν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου.

Χωρίς αλλαγές η έναρξη του δεύτερου μέρους

Οι δύο προπονητές ξεκίνησαν με τις ίδιες ενδεκάδες και το δεύτερο ημίχρονο. Και αν για τον Ρουμάνο τεχνικό του ΠΑΟΚ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, από πλευράς Χιμένεθ ίσως ήταν, καθώς η ομάδα του από το 15' και για τα επόμενα 30 λεπτά δεν έκανε τίποτα αξιόλογο. Μάλιστα, στο 46' ο Λιβάγια πήρε και την πρώτη κάρτα για την Ένωση, σε εναέρια μονομαχία με τον Κάνιας.
Η πρώτη μεγάλη φάση της επανάληψης ήταν ξανά για τον ΠΑΟΚ. Ο Χουλτ έκανε λάθος γύρισμα, ο Πρίγιοβιτς βγήκε απέναντι από τον Μπάρκα, αλλά προσπάθησε να περάσει την μπάλα πάνω από τον αντίπαλο γκοκλίπερ, ο οποίος τον σταμάτησε με το ένα χέρι. Τρομερή ενέργεια από τον διεθνή τερματοφύλακα. Οι πρώτες αλλαγές έγιναν στο 53', από μια για κάθε ομάδα. Ο Μακ πέρασε στη θέση του Κάμπος και ο Γκάλο σε αυτήν του Χουλτ, με τον Μπακάκη να πηγαίνει αριστερό μπακ και τον Βραζιλιάνο δεξιά.
Στο 56' ο Μπακάκης βρήκε πολύ ωραία τον Μάνταλο στην περιοχή του ΠΑΟΚ, αλλά εκείνος δεν ολοκλήρωσε όπως θα ήθελε. Στο 60' ο Μαουρίσιο δοκίμασε τον Μπάρκα, αλλά δεν τον ανησύχησε, ενώ στο 61', σε μια εκπληκτική κόντρα επίθεση των τυπικά φιλοξενούμενων, ο Πέλκας σούταρε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι των «κιτρινόμαυρων».

Το γκολ που δικαιούταν, ήρθε

Ό,τι δεν κατάφερε στις προηγούμενες περιπτώσεις, ο ΠΑΟΚ το πήρε στο 62'. Σε μια επίθεση της ΑΕΚ, η μπάλα χάθηκε, οι «ασπρόμαυροι» βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Κάνιας πέρασε τον Βράνιες, εκείνος τον ανέτρεψε έξω από την περιοχή, για να δει και την κίτρινη. Ο Βιειρίνια αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το φάουλ της ομάδας του και νίκησε τον Μπάρκα με εκπληκτική εκτέλεση. Η ομάδα του Χιμένεθ πήρε βάσει εικόνας αυτό που δικαιούταν μέχρι εκείνη την ώρα στο ματς.
Αυτό το γκολ έκανε τον Χιμένεθ να αλλάξει τον πολύ αρνητικό Μάνταλο και να περάσει στη θέση του τον Χριστοδουλόπουλο (67'). Κίνηση που σαφώς έπρεπε να είχε γίνει... πριν πάνε στην ανάπαυλα οι δύο ομάδες. Στο 73' η ΑΕΚ έκλεισε τις αλλαγές της, με τον επίσης κακό Μπακασέτα να δίνει τη θέση του στον Γιακουμάκη. Όσο για τον Λουτσέσκου, πέρασε στο 75' τον Σάκχοφ αντί του Μπίσεσβαρ, για να ενισχύσει το κέντρο της ομάδας του.
Ο Γιακουμάκης δημιούργησε την πρώτη σοβαρή φάση για την ΑΕΚ στο 76', με την κεφαλιά του, ωστόσο, έπειτα από σέντρα του Γκάλο, να περνά πολύ άουτ. Ο Μαουρίσιο έκανε ένα πολύ σκληρό τάκλιν πάνω στον Αραούχο, για να δεχθεί την απευθείας κόκκινη κάρτα, ενώ ο Βράνιες «φρόντισε» να αποκαταστήσει την αριθμητική ισορροπία, με έναν άνευ λόγου τσαμπουκά, για τον οποίον ο Μπορμπαλάν του έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα. Κίτρινη είδε και ο Βαρέλα.

Δεν μπόρεσε ο Αραούχο, το «σφράγισε» ο Πέλκας

Στο 82' ο Αραούχο δοκίμασε για πρώτη φορά στο ματς τον Πασχαλάκη, αλλά εκείνος του είπε «όχι», ενώ στη συνέχεια ο Μπάρκας νίκησε τον Μακ σε νέο τετ-α-τετ, για να κρατήσει «ζωντανή» την ομάδα του. Ο Αραούχο ήταν ξανά αυτός που απείλησε για την ΑΕΚ, στο 89', όταν από τη σέντρα του Γκάλο το σουτ που επιχείρησε έφυγε λίγο άουτ. Στο 90', ο Γαλανόπουλος δέχθηκε και αυτός κίτρινη κάρτα, για φάουλ πάνω στον Μακ.
Στο 92' ο ΠΑΟΚ έκανε και το 0-2, με τον Πρίγιοβιτς να φεύγει στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, να δίνει την ασίστ στον Πέλκα, που μόνος του απέναντι από την ανυπεράσπιστη εστία «σφράγισε» τον τίτλο για την ομάδα του.
ΑΕΚ (Μ. Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (53' Γκάλο), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Μπακασέτας, Αραούχο, Λιβάγια
ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Μαουρίσιο, Πρίγιοβιτς, Κάμπος (53' Μακ), Κρέσπο, Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Κάνιας, Βιερινία
ʕЅˋϠ/ ԅˉʏӠ2018 / Eʠ- Ёϊ (֙ԏÑVɁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÊÕÐÅËËÏ / ÔÅËÉÊÏÓ 2018 / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)
ÊÕÐÅËËÏ / ÔÅËÉÊÏÓ 2018 / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
ÊÕÐÅËËÏ / ÔÅËÉÊÏÓ 2018 / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
ÊÕÐÅËËÏ / ÔÅËÉÊÏÓ 2018 / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
https://www.newsbeast.gr/sports/arthro/3594924/kipellouchos-mesa-stin-athina-o-paok-2-0-tin-aek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου