Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ερντογάν σε… απόγνωση – «Αδέρφια μου βγάλτε τα δολάρια απ’το μαξιλάρι σας και κάντε τα λίρες»


Ο κατήφορος της τουρκικής λίρας μπορεί να γίνει ο βρόχος που θα πνίξει τον Ερντογάν

«Πονοκέφαλο» προκαλεί η βουτιά της τουρκικής λίρας και στον πρόεδρο Ερντογάν, δεδομένου ότι στις 24 Ιουνίου διεξάγονται πρόωρες εκλογές στη χώρα του και ο ίδιος στοχεύει να επανεκλεγεί. Η τουρκική λίρα έχει απολέσει από την αρχή του 2018 πάνω από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάρρευση της λίρας για Τούρκους που εισπράττουν το εισόδημά τους στο εθνικό νόμισμα, καλούνται όμως να καλύψουν υποχρεώσεις σε ξένα νομίσματα.

Ένα παράδειγμα είναι αυτοί τα παιδιά των οποίων φοιτούν στη Γερμανική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι βλέπουν τα δίδακτρα να εκτοξεύονται.
Αισθητές αυξήσεις σε καθημερινά προϊόντα
Για όσους πληρώνουν με τουρκικές λίρες σχεδόν τα πάντα γίνονται ακριβότερα. Η παρούσα εξέλιξη πλήττει σχεδόν τους πάντες. Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων έχουν σημειώσει ισχυρή αύξηση, γεγονός που επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής στη χώρα.
Η Τουρκία έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, δηλαδή εισάγει αισθητά περισσότερα από όσα εξάγει. Οι τιμές των τροφίμων έχουν σημειώσει επίσης έντονη αύξηση. Μάλιστα λόγω του υψηλού πληθωρισμού οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τα προϊόντα εισαγωγής αλλά και τα εγχώρια. Ένα απλό παράδειγμα από την καθημερινότητα των τούρκων πολιτών είναι το παραδοσιακό (και) στην Τουρκία κουλούρι με σουσάμι: Μέχρι πρότινος κόστιζε στους φούρνους περί το ένα ευρώ, σήμερα έχει φθάσει το 1,5 ευρώ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί με λήψη «εκπτωτικών» μέτρων να περιορίσει τα βάρη ενόψει των εκλογών προκειμένου να κρατήσει σε ελεγχόμενα επίπεδα τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ωστόσο έτσι μειώνονται ακόμη περισσότερο τα κρατικά έσοδα. Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται οι τουρκικές επιχειρήσεις που καλούνται να εξυπηρετήσουν δάνεια που έχουν λάβει σε ξένο νόμισμa
Ωφελημένοι οι τουρίστες
Κάθε κρίση έχει και τους ωφελημένους της. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γερμανοί -και όχι μόνο- τουρίστες.
Η Τουρκία έχει ανακτήσει και πάλι τη δημοφιλία της μετά την τουριστική κάμψη των προηγούμενων ετών και όποιος έχει ευρώ στην τσέπη του βλέπει τις τιμές στην Τουρκία να γίνονται εξαιρετικά προσιτές. Σε ορισμένες ιστοσελίδες κράτησης τουριστικών καταλυμάτων βρίσκει κανείς δωμάτια σε πανσιόν από πέντε ευρώ τη βραδιά τον Ιούλιο, ενώ δωμάτια σε πεντάστερα ξενοδοχεία ξεκινούν από 69 ευρώ.
Φθηνότερες είναι βεβαίως και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το φαγητό σε εστιατόρια, οι επισκέψεις ιστορικών μνημείων, οι εκδρομές και οι αθλητικές εκδηλώσεις. Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για όσους έχουν ευρώ, ωστόσο άκρως προβληματική για την πλειοψηφία των Τούρκων. Την ίδια ώρα η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι πίσω από την κατακόρυφη πτώση της λίρας δεν κρύβονται οικονομικά αίτια, αλλά μια συνομωσία που στοχεύει στην πολιτική του αποδυνάμωση.
Το αν βέβαια τέτοια επιχειρήματα θα πείσουν τελικά τους ψηφοφόρους παραμένει προς το παρόν ανοιχτό. Σε δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υιοθετεί τη θεωρία ότι υπάρχει «συνομωσία εξωτερικών δυνάμεων εναντίον της Τουρκίας» με στόχο την εξασθένηση της λίρας. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τον στόχο του Ερντογάν να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου