Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Στάζει δηλητήριο ο Σουλτάνος: Οι διεθνείς Οίκοι αναβαθμίζουν την «τελειωμένη» Ελλάδα


Νέα επίθεση στους οίκους αξιολόγησης για τις αρνητικές προοπτικές, τις οποίες προσδίδουν 
στην τουρκική οικονομία, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως οαράδειγμα στην κριτική του και την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε «τελειωμένη».

«Αφήστε τους αυτούς, (τους Οίκους Αξιολόγησης) μην τους δίνετε σημασία, είναι σαλτιμπάγκοι… Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατα τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο. 
«Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτό; (να υπάρχει αναβάθμιση)» διερωτήθηκε ο Ερντογάν, και για να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολίας ξεκαθάρισε: «στην Ελλάδα αναφέρομαι».

«Προσπάθησαν να μας πνίξουν σε μικρά κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας» πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε τα επιτόκια (δανεισμού) των «πατέρα και την μητέρα όλων των δεινών» .

Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε εκ νέου την Άγκυρα να λάβει μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, εντούτοις η τουρκική κυβέρνηση αγνοεί τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Οι δηλώσεις Ερντογάν οδήγησαν τη λίρα σε νέα υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Βυθίζεται ξανά η λίρα

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,300 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ χθες είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες.

Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει την Πέμπτη λόγω της είδησης για έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν με το οικονομικό επιτελείο του προκειμένου να ληφθούν για την αντιμετώπιση των μαζικών πωλήσεων του τουρκικού νομίσματος, η οποία έχει υποχωρήσει φέτος πάνω από 10% έναντι του δολαρίου.

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιό της για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στο 13,5% από 12,75%.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές φαίνεται ότι ήλπιζαν σε κάποια πρόσθετα μέτρα σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα, η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τη λίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου