Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Η Τουρκία περπατά σε τεντωμένο σχοινί και απειλεί – Αν παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» τότε θα γίνει πόλεμος…


Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά στην εκπομπή 
«Ιστορίες» του Αλέξη Παπαχελά, που θα μεταδοθεί απόψε, είναι θλιβερά εντυπωσιακή και την ίδια στιγμή αποκαλύπτει ένα σοβαρότατο κίνδυνο για τον πολύπαθο ελληνικό λαό.

«Σε μία-δύο περιπτώσεις», είπε ο Έλληνας υπουργός, «φθάσανε οι Τούρκοι πιο κοντά (στην κόκκινη γραμμή). Δεν την παραβιάσανε. Όπως π.χ. η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους. Αυτός ο εμβολισμός αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά ουδείς ξέρει που θα οδηγούσε».


Ο διευθυντής της «Καθημερινής» ρώτησε τον κ. Κοτζιά, εάν έχει παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή ή ήρθαν πιο κοντά οι Τούρκοι σε αυτήν, σε σχέση με το παρελθόν. Και πήρε την παραπάνω απάντηση.

Είναι μερικές φορές που -ίσως λόγω της «συνήθειας» των συνεχών προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας- που ξεχνάμε ότι η μοίρα μας έφερε να ζούμε δίπλα από ένα ταραξία γείτονα, ο οποίος περπατά μονίμως σε τεντωμένο σχοινί, και απειλεί. Λέμε πως δεν θα αποτολμήσει το άλμα στο κενό και πως πρόκειται απλά για προκλήσεις, απειλές και εκβιασμούς.

Πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα: Πως εμείς δεν πρόκειται ποτέ να πατήσουμε πρώτοι τη σκανδάλη. Όμως, ίσως χρειαστεί να απαντήσουμε εάν η Τουρκία επιχειρήσει να προσβάλει την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία. Η παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» για την οποία μίλησε ο Έλληνας υπουργός στον κ. Παπαχελά, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Προφανώς, η Τουρκία δεν παραβίασε αυτή τη γραμμή με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου “Γαύδος” από το τουρκικό σκάφος πριν από μερικούς μήνες. Υποθέτω ότι η παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» θα ήταν η βύθισή του. Άρα είχαμε βρεθεί εξαιρετικά κοντά σε ένα πολεμικό επεισόδιο, το οποίο είτε θα σταματούσε με την παρέμβαση των ξένων, οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή επιρροή πάνω στον Ερντογάν, είτε θα προκαλούσε ανάφλεξη από τη Θράκη μέχρι και την Κύπρο.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι «παίξε-γέλασε». Ανά πάσα στιγμή, οι παράφρονες της Άγκυρας μπορούν να ανάψουν μεγάλη φωτιά στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αν και προσωπικά πιστεύω ότι θα μείνουν στις προκλήσεις ακριβώς επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της Δυτικής Συμμαχίας. Εάν όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ένταξη στο απαξιωμένο Κίνημα των Αδεσμεύτων -πράξη καθαρής τρέλας- τότε θα ανοίξει διπλό μέτωπο. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει το σοβαρό μειονέκτημα της καταστροφικής του πολιτικής απέναντι στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία μετά το σικέ πραξικόπημα έχει αποδεκατιστεί.


Μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Τουρκία, εάν περάσει την «κόκκινη γραμμή».

Στην κρίση των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996, ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έλεγε σε στενό κύκλο φίλων του, πως εάν ο πόλεμος διαρκούσε τρεις μέρες, η Τουρκία θα αντιμετώπιζε σημαντικές απώλειες στον αέρα και τη θάλασσα, επειδή πίστευε προφανώς ότι δεν θα συμμετείχαν χερσαίες δυνάμεις. Αν ο πόλεμος διαρκούσε περισσότερες ημέρες, ίσως η πλάστιγγα να έγερνε υπέρ της Τουρκίας επί του εδάφους.
Στις μέρες μας, η Ελλάδα διέρχεται την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην Ιστορία της. Η κρίση επηρέασε και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά, ξένοι αξιωματούχοι με τους οποίους συζητούμε το θέμα, εκφράζουν μία άποψη που εκπλήσσει: ότι η Ελλάδα, πάλι στον αέρα και τη θάλασσα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει στα ίσια την ισλαμική Τουρκία, η οποία διαθέτει περισσότερα πλοία και αεροπλάνα.

Ακόμα και αν τα παραπάνω είναι ορθές εκτιμήσεις της σημερινής κατάστασης, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τη ψυχραιμία της και να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά μόνο όταν πρέπει να απαντήσει δυναμικά στην πρόκληση. Άλλωστε δεν έχει καμία άλλη επιλογή…




 hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου