Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Κοτζιάς σε κυπριακό δικαστήριο: Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα



Ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πούλησε κτήμα το 


οποίο έχει στην Άγκυρα από τη δεκαετία του '30, προσθέτοντας ότι στην Τουρκία συμπεριφέρθηκαν καλύτερα στην Ελλάδα απ' ότι η Κύπρος

Με βαριές εκφράσεις συνεχίζεται στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας η αντεξέταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, από τον δικηγόρο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, αναφορικά με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με οικόπεδο στη περιοχή Έγκωμης, στη Λευκωσία. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του ανέφερε πως είναι ντροπή για την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου. Σε άλλο σημείο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο συνήγορος θέλει να εμποδίσει τον ηγούμενο από το να έρθει σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο συνήγορος είναι σε νομική πλάνη». 



Αντιδρώντας στις συνεχείς ερωτήσεις του συνηγόρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ανέφερε: Γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Βελάρη ότι του υποβάλλει ερωτήσεις άσχετες με την ουσία του θέματος. Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πούλησε κτήμα το οποίο έχει στην Άγκυρα από τη δεκαετία του '30, προσθέτοντας ότι στην Τουρκία συμπεριφέρθηκαν καλύτερα στην Ελλάδα απ' ότι η Κύπρος. «Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ένταξη του οικοπέδου στο ΤΑΙΠΕΔ ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι έγινε από γραφειοκρατικό λάθος.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή. Το Φεβρουάριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε απόφαση υπέρ της Μονής.

Με βάση την απόφαση αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία, στην οποία είχε μεταβιβαστεί το οικόπεδο, έπρεπε να το επιστρέψει στην Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία θα επέστρεφε, με τη σειρά της, το ποσό των 500.000 λιρών Κύπρου που ήταν η τιμή στην οποία το πώλησε, πλέον τόκους, που ανέβασαν το ποσό σε περίπου 2 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ. Η ελληνική πλευρά δεν άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκτελεστεί.

Το Μάρτιο του 2017 ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε στη Λευκωσία, όπου βρέθηκε για να παραστεί στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με τον Κύκκου Νικηφόρο. Στη συνάντηση παρευρίσκετο, μεταξύ άλλων, και ο Πρέσβης Φωτόπουλος. Οι κύριοι Κοτζιάς και Φωτόπουλος σε ένορκη δήλωσή τους στο δικαστήριο αναφέρονται στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπήρξε με τον Μητροπολίτη Νικηφόρο. Όπως σημειώνεται από ελληνικής πλευράς, ενώ στάληκε στη συνέχεια κλιμάκιο από την Ελλάδα για να δει το τεμάχιο γης έκτασης οκτώ εκταρίων και να διατυπώσει τις θέσεις του, τον Απρίλιο του 2017 η άλλη πλευρά απέστειλε επιστολή στην οποία αναφερόταν σε τέσσερα εκτάρια γης. Επίσης, όπως αναφέρεται, ενώ το οικόπεδο δεν μεταβιβάστηκε στη Μονή Κύκκου, αυτή προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για πώλησή του.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το θέμα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η αντιπροσωπεία που είχε έλθει από την Ελλάδα δεν είχε διατυπώσει μέχρι τότε τις απόψεις της και πως «για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως από τη Μονή του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και για να εξευρεθούν τα περίπου 2.250.000 εκατομμύρια ευρώ, που έπρεπε να καταβληθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Μονή προχώρησε στην εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».

Σημείωσε επίσης πως όταν τον επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας για να εξακριβώσει κατά πόσον είχε πωληθεί ή όχι το οικόπεδο «τον πληροφορήσαμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του οικοπέδου βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο μη αναστρέψιμο στάδιο, εάν όμως η Ελληνική Δημοκρατία θέλει πράγματι να ανεγείρει νέο Μέγαρο Πρεσβείας στη Λευκωσία, τότε η Ιερά Μονή Κύκκου είναι έτοιμη, συνεχίζουσα την μακράν αυτής προσφορά προς το Έθνος, να παραχωρήσει διά δωρεάς νέαν έκταση γης, αλλά η μεταβίβαση επ’ ονόματι της Ελληνικής Δημοκρατίας να ολοκληρωθεί μόνο με την ανέγερση του πρεσβευτικού μεγάρου». 

anatakti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου