Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αγρότες: Αμετακίνητοι στα μπλόκα – Ο “χάρτης” σε όλη τη χώρα



Σε στάση αναμονής και ...αμετακίνητοι στα μπλόκα που έχουν στήσει, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με τους μεν πρώτους να
περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής συνάντησής τους είτε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είτε με τον αντιπρόεδρο και τους συναρμόδιους υπουργούς, και τους δε δεύτερους να οργανώνουν τη συμμετοχή τους στο παναγροτικό συλλαλητήριο της προσεχούς Τρίτης στην Αθήνα...
Το μενού σήμερα δεν περιλαμβάνει κάποια προγραμματισμένη κινητοποιήση, αλλά το αιφνίδιο στοιχείο βρίσκεται πάντα στο τραπέζι και κανείς δεν το αποκλείει, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να αναλύσουν την κατάσταση, να σταθμίσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν το τι μέλλει γενέσθαι.

Στο πλαίσιο αυτό και με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν ήδη δημιουργήσει νέο μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης -έκαναν δίωρο αποκλεισμό χθες-το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, είναι μια κίνηση που κερδίζει έδαφος στις μεταξύ τους συζητήσεις, ολοένα και περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο των Ευζώνων, είναι στημένο από τις 30/1, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας να κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Έτσι, κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι Νομού Σερρών, που από τις 25/1 έχουν στρατοπεδεύσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, συνεπεία της αστυνομικής δύναμης.

Στο μπλόκο τους στα πράσινα φανάρια, επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και συνεχίζουν τον επ' αόριστο αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής και στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, 'Αγιο Μάμα ήτοι στο δρόμο Μουδανίων-Κασσάνδρας και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους.

Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, δεν γίνονται αποκλεισμοί δρόμων, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά η παρουσία τους είναι σαφή ένδειξη στήριξης στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και προετοιμάζοντας τον κόσμο τους για μετάβαση στο συλλαλητήριο της 14/2. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι και όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου "δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας όπου μας χρειάζονται".

Στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών.

Σε στάση αναμονής η Δυτική Μακεδονία
Σε στάση αναμονής λόγω της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας ωστόσο στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας έχουν συνταχθεί πλέον και επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και εντός της επόμενης εβδομάδας σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλλιος Δεμερτζίδης.

Επίσης, στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου