Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟΥΡΚΙΑ. Όπου σκάβουν βρίσκουν ... Ελλάδα. Βρέθηκαν τρεις αρχαίοι τάφοι στην Προύσα Ο ελαιώνας που έγινε η ανακάλυψη είχε δεχθεί επιδρομή από αρχαιοκάπηλους


Βρέθηκαν τρεις αρχαίοι τάφοι στην Προύσα
Τρεις αρχαίοι ταφικοί θάλαμοι της Ύστερης Αρχαιότητας ανακαλύφθηκαν σε ελαιώνα στην δυτική επαρχία της Τουρκίας, την Προύσα. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η περιοχή ήταν νεκρόπολη, -ένα μεγάλο, αρχαίο νεκροταφείο με περίτεχνους ταφικούς θαλάμους...

Ο ελαιώνας είχε δεχθεί «επιδρομή» από αρχαιοκάπηλους -κυνηγούς θησαυρών οι οποίοι είχαν βρει νωρίτερα έναν τάφο και στην προσπάθειά τους να τον ξεθάψουν, κατέστρεψαν το κάλυμμά του, ενδεχομένως σε αναζήτηση χρυσού και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που νόμιζαν ότι υπήρχαν μέσα.
Το κάλυμμα των σαρκοφάγων, βάρους 7 τόνων, φέρει μοναδικά ανάγλυφα του θεού Έρωτα μέσα σε λουλούδια λωτού και αναπαραστάσεις με κεφάλια λιονταριών. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται ομάδα ειδικών αρχαιολόγων από την Αγκυρα προκειμένου να ξεκινήσουν οι ανασκαφές.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αστυνομικοί στη διάρκεια έρευνας για ένα κλεμμένο φορτηγό ανακάλυψαν μία σαρκοφάγο της Ύστερης Αρχαιότητας στον ίδιο ελαιώνα.
Επίσης, μία άλλη σαρκοφάγος που ανήκε σε μία βασίλισσα ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή το 2015. Και αυτή ανήκε στην Υστερη Αρχαιότητα και ζύγιζε 7 τόννους. Και αυτή όμως είχε συληθεί από αρχαιοκάπηλους.
Η περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν οι τάφοι είναι η αρχαία Βιθυνία, ρωμαϊκή επαρχία από τον τέταρτο Π.Χ αιώνα. Οι ταφικοί θάλαμοι είχαν επίσης απεικονίσεις μυθολογικών προσώπων, όπως του έλληνα θεού Ερωτα, του Ηρακλή και της Μέδουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου