Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Δήμαρχος Κορδελιού: Θέλουμε μια άδεια πόλη για να προστατεύσουμε ζωές


Έκκληση στους δημότες να συνεργαστούν στη μεγαλύτερη μετακίνηση πολιτών σε καιρό ειρήνης - Η επιχείρηση
απενεργοποίησης της βόμβας αρχίζει στις 10 αύριο το πρωί και θα απαιτηθούν 6 έως 8 ώρες“Η εκκένωση του πληθυσμού από τη ζώνη επικινδυνότητας είναι υποχρεωτική δεν γίνεται για να υποβοηθήσουμε το έργο του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας ή της δημοτικής αρχής. Γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών” τόνισε ο δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού, Πέτρος Σούλας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου κατά την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου απενεργοποίησης της βόμβας του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου στο Κορδελιό.

Ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου απηύθυνε έκκληση προς όλους να απομακρυνθούν από την ακτίνα επικινδυνότητας των 1.900 μέτρων που έχει οριστεί από τον στρατό με βάση τα στοιχεία του τύπου της βόμβας και της ισχύος της.

“Θέλουμε μία άδεια πόλη για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών” τόνισε.

Διευκρίνισε ότι από σήμερα άρχισε από το ΕΚΑΒ και με μέσα του Δήμου η μεταφορά των ατόμων με αναπηρίες ή των ατόμων με προβλήματα υγείας ή των υπέργηρων σε νοσοκομεία (424, Γεννηματά, Παπανικολάου, Άγιος Δημήτριος) ή άλλες δομές φιλοξενίας και ότι ο Δήμος μίσθωσε και ξενοδοχείο για τη δωρεάν φιλοξενία ατόμων που πρέπει να μείνουν κλινήρη και των συνοδών τους.

Ο κ. Σούλας είπε ότι τα τηλέφωνα του δήμου δέχτηκαν μέχρι σήμερα 3.500 κλήσεις σε 10 τηλεφωνικές γραμμές και ότι η όλη επιχείρηση κόστισε στο δήμο περίπου 9.500 ευρώ.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού που πρέπει να γίνει στη χώρα, εντός τριών ωρών από τις 7 έως τις 10 το πρωί. Είναι δύσκολο εγχείρημα. Όσο καλομελετημένο είναι ένα τέτοιο σχέδιο για να επιτύχει απαιτείται η συνεργασία των δημοτών” υπογράμμισε.

Κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών προκειμένου να γίνει με ασφαλή τρόπο η μεταφορά τους αύριο το πρωί με τα λεωφορεία που θα διαθέσει ο ΟΑΣΘ από τα σημεία συγκέντρωσης στα σημεία φιλοξενίας.

Όπως εξήγησε στα σημεία συγκέντρωσης θα υπάρχουν εθελοντικές ομάδες, αστυνομικοί και υπάλληλοι του δήμου για να γίνεται με τάξη η επιβίβαση στα λεωφορεία. Παράλληλα θα διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ μέχρι τις 9 το πρωί για όποιον θέλει να μετακινηθεί.

Η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας θα αρχίσει στις 10 το πρωί και ο "συναγερμός" προβλέπεται να λήξει σε έξι έως και οκτώ ώρες, όταν θα έχει απομακρυνθεί η βόμβα από τον πολεοδομικό ιστό.



Το δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού είναι μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας, όμως η δημοτική αρχή και η ελληνική αστυνομία θα είμαστε εκεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλού το Κέντρο Επιχείρησης του δήμου Ευόσμου Κορδελιού, είπε ο κ. Σούλας. Διευκρίνισε πως η κεντρική ενημέρωση και για τους τρεις δήμους της περιοχής (Δήμος Ευόσμου - Κορδελιού, Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δήμος Δέλτα) θα γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα υπάρχει εκπρόσωπος του δήμου Ευόσμου - Κορδελιού.



Οι πολίτες ενημερώθηκαν επαρκώς από τα ΜΜΕ, σε κάθε πολυκατοικία κολλήθηκε αφίσα, η οποία ενημερώνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν και μοιράστηκε πόρτα - πόρτα φυλλάδιο για τα σημεία συγκέντρωσης, από τα οποία θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ανέφερε ο κ. Σούλας.



Ηχητικά μηνύματα ακούγονται σε όλο το δήμο διαρκώς και συνεχίζεται η ενημέρωση από το τηλεφωνικό κέντρο, όπου απασχολούνται 40 υπάλληλοι του δήμου.



Ο κ. Σούλας είπε ότι οι περιουσίες των πολιτών θα προστατευτούν από την αστυνομία, καθώς 1.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί σε μία μικρή απόσταση (περίπου 300μ.) γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση και από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η διέλευση των τρένων.

Ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δεν επικρατεί πανικός και ο κόσμος αντιμετωπίζει με χιούμορ την επιχείρηση.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου