Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Πόσα λεφτά υπάρχουν πραγματικά στον κόσμο;


Τα λεφτά, και ειδικότερα το μέτρημα τους, είναι κάτι που ασχολούμαστε καθημερινά. Και εκτός από τις μετρήσεις και
τους λογαριασμούς που κάνει κάθε νοικοκυριό, αναγκαζόμαστε να ακούμε και τα χρέη της χώρας, ή τις εξαγορές δισεκατομμυρίων μεταξύ εταιρειών ή ακόμα τις προσωπικές περιουσίες των μεγιστάνων του πλανήτη, με τα ποσά να είναι απλησίαστα.
Έχετε μετά από αυτά αναρωτηθεί ποτέ, «Πόσα λεφτά υπάρχουν στον πλανήτη; Κι αν υπάρχουν τόσα, που βρίσκονται;»
Το World Economic Forum επιχειρεί να απαντήσει, φτιάχνοντας ένα βιντεάκι, που μας δείχνει πόσα περίπου λεφτά υπάρχουν στον κόσμο, σε επενδύσεις καταθέσεις και χρέη. Τα νούμερα πάντως ίσως να μην τα έχετε ξανακούσει ποτέ.


Αποτέλεσμα εικόνας για πλούτος


Το βίντεο λοιπόν, ξεκινάει λέγοντας πως το ποσό τον Bitcoin που κυκλοφορεί παγκοσμίως είναι 5 δισ. δολάρια. Το ηλεκτρονικό νόμισμα μπορεί πριν λίγα χρόνια να έκανε πάταγο, με την φιλοδοξία ότι θα αλλάξει τα δεδομένα παγκοσμίως, αλλά πια δεν είναι στα καλύτερά του. Αν και 5 δισεκατομμύρια δεν τα λες και λίγα.
Όμως ο Bill Gates αξίζει 79 δισ. δολάρια. Και είναι μόνο ένας άνθρωπος. Η Apple, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, αξίζει 571 δισεκατομμύρια.
Και τα ποσά συνεχίζουν να ανεβαίνουν. 7,6 τρισεκατομμύρια είναι επενδύσεις παγκοσμίως σε ακίνητα, ενώ στα 7,9 τρισεκατομμύρια φτάνουν τα αποθέματα χρυσού και αργυρού, που έχουν εξορυχθεί.
Τα ποσά φτάνουν κάποια στιγμή σε έναν αριθμό γεμάτο μηδενικά , αφού περνούν από τις καταθέσεις όλου του πλανήτη, τα συνολικά χρέη των κρατών και των πολιτών αλλά και τα χρήματα που επενδύονται στις αγορές παραγώγων.


athensmagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου