Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Παναθηναϊκός-Άρης 68-59: Με οδηγό τον Φελντέιν οι πράσινοι κατέκτησαν την κούπα!


Ο 42ος τελικός του Κυπέλλου μπάσκετ βρέθηκε κυριολεκτικά στον αέρα, αλλά ξεκίνησε έστω και με μία ώρα καθυστέρηση - Ο Παναθηναϊκός είχε σταθερά το προβάδισμα και βρέθηκε ακόμη και στο +17 (54-37) με τον Άρη να μειώνει σε 58-54,
αλλά η ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε κι ο ΠΑΟ με κορυφαίο τον Φελντέιν πανηγύρισε το 18ο (και 6ο συνεχόμενο) Κύπελλο στην ιστορία του

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι ο θεσμός του κυπέλλου είναι... δικός του αφού επικράτησε μέσα στο «Nick Galis Hall» του Άρη με 68-59 και κατέκτησε το 18ο κύπελλο της ιστορίας του και 6ο συνεχόμενο!

Από τη στιγμή που το σκηνικό μεταφέρθηκε στο παρκέ ύστερα από τα όσα προηγήθηκαν με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για μια ώρα το τζάμπολ του τελικού, ο Παναθηναϊκός ήταν... πιστός στο ραντεβού του με το κύπελλο Ελλάδας!

Για 19η φορά στην ιστορία του και για 6η συνεχόμενη, οι «πράσινοι» πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης στο μεγαλύτερο μέρος του β' ημιχρόνου! Το τελικό 68-59 ήταν απόρροια της υπεροχής της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος με τη σειρά του κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του ως προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Τζέιμς Φελντέιν ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά για τους νικητές, με τον Νικ Καλάθη να οργανώνει εξαιρετικά το παιχνίδι της ομάδας του.



Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν και το... καλό για τους «πράσινους» οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα 21-10 και μπόρεσαν να στείλουν την διαφορά στους 13 πόντους (50-37) η οποία έφτασε και στο +17 (54-37) στο 32'! Ο Άρης ωστόσο προσπάθησε να αντιδράσει και με ένα σερί 12-0 έριξε την διαφορά στους πέντε πόντους (54-49 στο 34') δίνοντας νέο ενδιαφέρον στον τελικό. Μάλιστα έφτασε και στο -4 (58-54 στο 37') αλλά ένα τρίποντο του Κέι Σι Ρίβερς (61-54 στο 38') «έκοψε» τα πόδια των «κιτρίνων».

Στο πρώτο ημίχρονο τη διαφορά την έκαναν οι άμυνες, με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε... κυρίαρχος στην πρώτη περίοδο, αναγκάζοντας τους παίκτες του Άρη σε έξι λάθη χάρη στην πιεστική του άμυνα. Μάλιστα η διαφορά είχε φτάσει και τους 10 πόντους (18-8 στο 9') για λογαριασμό των «πρασίνων» οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις κακές επιθέσεις του Άρη και μπόρεσαν να «ανοίξουν» το σκορ. Καλάθης και Σίνγκλετον ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν σε εκείνο το διάστημα παρά το... μέτριο ποσοστό με 6/13 σουτ εντός παιδιάς.

Βέβαια η συνέχεια του αγώνα μόνο... ίδια δεν ήταν. Ο Άρης «απάντησε» άμεσα με αντίστοιχα καλή άμυνα και σε συνδυασμό με το 2ο φάουλ του Καλάθη ο οποίος αποσύρθηκε στον πάγκο, μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την επιθετική ολιγωρία της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δευτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός είχε 3/12 εντός παιδιάς, με τον Άρη να παίρνει σκορ, τόσο από το «ζωγραφιστό» και χάρη στην υπεροχή του στα ριμπάουντ (22-16) όσο και από τα σουτ που βρήκε με τον Μιχάλη Τσαϊρέλη, ο οποίος αποτέλεσε τον key factor για τον Δημήτρη Πρίφτη στην επίθεση των «κιτρίνων». Εκείνος είχε 2/3 έξω από τα 6.75 μέτρα ενώ οι συμπαίκτες του... 0/12! Μάλιστα ο Άρης πέρασε και μπροστά στο σκορ με 25-24 χάρη σε ένα επιμέρους 17-6!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Στο σημείο που έπρεπε, είχε την ποιότητα και το βάθος στο ρόστερ για να ανοίξει την ψαλίδα της διαφοράς, να φτάσει στο +17 και να «καθαρίσει» ουσιαστικά με την υπόθεση της νίκης!

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζέιμς Φελντέιν ήταν εξαιρετικός και εκείνος που «εκτέλεσε» τον Άρη στο τρίτο -κυρίως- δεκάλεπτο, έχοντας στο σύνολο 18 πόντους με 7/15 σουτ. Ο Νικ Καλάθης με τη σειρά του επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις με 15 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Τζαμόν Γκόρντον αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά αλλά στο παιχνίδι που τον... περίμενε ο Πρίφτης ήταν εκτός τόπου και χρόνου με 0/4 σουτ.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Όλο το τρίτο δεκάλεπτο. Ήταν το διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός έκανε τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα) σωστά, ενώ ο Άρης το αντίθετο. Η διαφορά είχε φτάσει και στους 13 πόντους (47-34) και σε αυτά τα επίπεδα «έκλεισε» το τρίτο δεκάλεπτο. Στη συνέχεια ο Άρης αντεδρασε, μείωσε σε 58-54, αλλά το τρίποντο του Κέι Σι Ρίβερς έδωσε ψυχολογία νίκης στους «πράσινους».

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Κέι Σι Ρίβερς μπορεί να ήταν άστοχος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά «μίλησε» τη στιγμή που έπρεπε ευστοχώντας στο τρίποντο με το οποίο έδωσε εκ νέου διαφορά επτά πόντων στον Παναθηναϊκό (61-54 στο 38') κλειδώνοντας τη νίκη για την ομάδα του.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τάπα του Γκέιμπριελ στα... ίσια του Βλάντο Γιάνκοβιτς σε προσπάθεια του φόργουορντ του Άρη για τρίποντο. ΤI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Άρης τα άθλια ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς (22/59 δηλαδή 37% ποσοστό), ενώ ο Παναθηναϊκός το «κενό» διάστημα όπου ο Άρης πραγματοποίησε ένα σερί 12-0.

Τα δεκάλεπτα: 18-10, 29-27, 50-37, 68-59


Δείτε τι έγινε και ο τελικός απειλήθηκε με ματαίωση!

Ο 42ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς στις 16:50 (κι ενώ στις 17:00 ήταν το τζάμπολ) όλα ήταν στον αέρα!

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι ο χώρος πίσω από τον πάγκο της ομάδας στον οποίο θεωρητικά θα κάθονταν οι επίσημοι των πράσινων είχε καταληφθεί από οπαδούς του Άρη με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλου να απειλεί ότι δεν θα ξεκινήσει ο αγώνας.



"Ο Παναθηναϊκός δεν ζητάει τίποτα, κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Ο Παναθηναϊκός είχε ζητήσει από την αρχή έναν τελικό γιορτή. Η Αστυνομία δεν έχει κάνει σε καμία περίπτωση αυτό που έπρεπε. Γιατί δεν έχουν αρχίσει να διώχνουν τον κόσμο από εξέδρες που δεν θα έπρεπε να έχουν κόσμο; Δεν μπορώ να καταλάβω τι κατάσταση είναι αυτή. Όλα τα εισιτήρια δόθηκαν σε ανθρώπους με διαρκείας. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι έτοιμος να πάρει μέρος σε μία παρωδία. Δεν πρόκειται να γίνει αγώνας αν δεν συμμορφωθούν όλοι.Πάνω από τον χώρο των επισήμων έπρεπε να υπάρχουν από 150 άτομα», είπε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της πράσινης ΚΑΕ στην κάμερα της Nova.

Από την πλευρά των διαιτητών έγινε γνωστό ότι αν μέσα στα επόμενα 15 λεπτά δεν εκκενωθεί ο συγκεκριμένος χώρος τότε δεν θα ξεκινήσει ο αγώνας κάτι που επιβεβαίωσε κι ο πρώτος διαιτητής του τελικού κ. Σχινάς. «Για μας οι άνθρωποι είναι πάνω από κάθε τι άλλο. Υπήρχε μία συμφωνία, αν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα δεν αρχίζει το παιχνίδι. Δώσαμε 15 λεπτά παραπάνω στις ομάδες».

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Άρη κ. Λάσκαρης μιλώντας στη NOVA έδωσε τις δικές του εξηγήσεις: «Εκκενώσαμε τις θέσεις που ζήτησε ο κ. Γιαννακόπουλος. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εγώ και η οικογένειά μου να κάτσουμε μαζί τους. Δεν ξέρω τι συμβαίνει από την πλευρά του Παναθηναϊκού στην κερκίδα είδαμε κάτι... φωτιές κάτι φωτοβολίδες. Έγιναν κάτι επεισόδια στην κερκίδα του Παναθηναϊκού. Ελπίζω να γίνει αγώνες. Δεν είμαστε εμείς γηπεδούχοι, είναι η ΕΟΚ. Νομίζω θα μας βοηθήσει η Αστυνομία».

Στις 17.26 ο πρόεδρος του Άρη πήρε το μικρόφωνο προκειμένου να ζητήσει από τους οπαδούς του Άρη που βρίσκονται στις επίμαχες θέσεις να μετακινηθούν σε άλλο σημείο!

Με το ρολόι να δείχνει 17:38, ελάχιστοι οπαδοί του Άρη έχουν αποχωρήσει από τις συγκεκριμένες θέσεις αλλά οι διαιτητές ανακοίνωσαν ότι ο τελικός ξεκινά, ωστόσο ο Παναθηναϊκός αντιδρά!

"Εμείς δεν κατεβαίνουμε να παίξουμε γιατί δεν έχει γίνει τίποτα!", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού Μάνος Παπαδόπουλος στις 17:45 με την ομάδα να αποχωρεί στα αποδυτήρια!

Στις 17:55 οι πράσινοι επέστρεψαν και ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 18:00 με τους ανθρώπους του ΠΑΟ να δηλώνουν πως "παρόλο που δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αν γίνουν έκτροπα ή υπάρξει μετακίνηση οπαδών τότε θα αποχωρήσουν οριστικά"...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου