Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκάλι κάθε πρωί – Υπάρχει η απάντηση





Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα λόγω της γεύσης αλλά και των θρεπτικών συστατικών του. Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.


Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού έλκους του στομάχου.


Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Εκτός από τη συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ασθενειών, η κατανάλωση ενός ποτηριού φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού κάθε πρωί έχει ακόμη ένα ευεργετικό αποτέλεσμα: «ξυπνάει» το μυαλό, αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωση της προσοχής, και βελτιώνοντας τους χρόνους αντίδρασης.

Οι ευνοϊκές αυτές επιδράσεις διαρκούν επί ώρες, με αποτέλεσμα το μεσημέρι να είναι πολύ πιο δραστήριοι και λειτουργικοί όσοι πίνουν χυμό με το πρωινό τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, στην Αγγλία, οι οποίοι υπέβαλλαν 24 νεαρούς άνδρες σε μία σειρά από τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων, σε δύο διαφορετικές ημέρες.

Την πρώτη μέρα, οι νεαροί είχαν αρχίσει τη μέρα τους με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, ενώ την δεύτερη είχαν πιει ένα ρόφημα που έμοιαζε και είχε γεύση χυμού αλλά, εν αγνοία τους, ήταν νερό με ζάχαρη και χρωστική (εικονικός χυμός).

Όπως έδειξαν οι επιδόσεις τους στα τεστ, η ταχύτητα και η προσοχή τους ήταν οξυμένες την ημέρα που είχαν πιει τον φυσιολογικό χυμό, ενώ έξι ώρες αργότερα αισθάνονταν σε πλήρη εγρήγορση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής» (EJN), τα οφέλη του χυμού πιθανώς οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχει – μία ομάδα φυτικών ουσιών οι οποίες πιστεύεται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επομένως την αιμάτωση του εγκεφάλου και την «επικοινωνία» των κυττάρων του μεταξύ τους.

Τα οφέλη του χυμού πορτοκαλιού είχαν αναδειχθεί και σε προγενέστερες μελέτες, αλλά εκείνες είχαν εστιασθεί στην καθημερινή και επί εβδομάδες κατανάλωση, ενώ η παρούσα δείχνει όφελος έστω και με μία κατανάλωση, όπως αναφέρει το onmed

Η ποσότητα που έπιναν οι εθελοντές της παρούσας μελέτης ήταν 240 ml (ένα μικρό ποτήρι του νερού), ενώ ο χυμός που δοκιμάστηκε ήταν χυμός του εμπορίου.

medicalland.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου