Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΝΕΟ «ΘΕΡΜΟ» ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ;


 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η κατάσταση στο Αιγαίο φαίνεται πως «θερμαίνεται» όλο και περισσότερο με την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται αμείωτη με αποτέλεσμα να αυξάνονται επικίνδυνα τα επεισόδια ανοιχτής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο χωρών, με τον...
άμεσο κίνδυνο πάντα η αντιπαράθεση αυτή να εξελιχτεί σε θερμή αναμέτρηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή.

Έτσι μετά το επεισόδιο που είχαμε πριν από λίγες μέρες νότια της Κρήτης με ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο να παρενοχλεί ερευνητικό σκάφος που ενεργούσε έρευνες με την εντολή της ελληνικής πλευράς, αυτή την φορά πρωταγωνιστής του επεισοδίου ήταν ένα τουρκικό «τάνκερ», το οποίο με αφετηρία τον τουρκικό ναύσταθμο, του Gümüşlük, στην περιοχή της Μούγλας απέναντι από τα Δωδεκάνησα, κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Αττάλειας στην τουρκική ακτή της Μεσογείου. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, DHA, το τουρκικό «τανκερ» πλέοντας μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, (φυσικά πάντα σύμφωνα με τις τουρκικές απόψεις) και μεταφέροντας καύσιμα από την Σμύρνη προς την Αττάλεια, προσεγγίστηκε στην πορεία του από πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής που ζήτησε να σταματήσει την πορεία του για να το ελέγξει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, το μήκους 133 μέτρα τουρκικό τάνκερ με την ονομασία, «Faik Bey», την Δευτέρα 28 του μηνός και περί την 13,30 μμ και ενώ βρίσκονταν κοντά στην νήσο Κω, το πλησίασε ένα πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής με το νούμερο, AZ 616 και ζήτησε να σταματήσει την πορεία του για να του γίνει έλεγχος. Το επεισόδιο, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, έγινε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, (;;;) και εδώ είναι το επίμαχο σημείο γιατί γνωρίζουμε καλά πως εννοούν με προκλητικό τρόπο οι Τούρκοι τα δικά τους χωρικά ύδατα. Το τουρκικό τάνκερ έστειλε σήμα στην τουρκική ναυτική βάση του Turgutreis και αμέσως έσπευσαν στην περιοχή πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία αφού αντιπραχθήκαν με το ελληνικό το ανάγκασαν, (;;;), σύμφωνα πάντα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, να αποχωρήσει και να απεγκλωβίσουν το τουρκικό τάνκερ το οποίο στην συνέχεια το συνόδεψαν στην πορεία του προς τα ανατολικά. Μάλιστα, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής απομάκρυναν πιέζοντας το ελληνικό πλοίο στα διεθνή χωρικά ύδατα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αναφορές, στην συνέχεια εμφανίστηκε άλλο πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής να προσεγγίζει και να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το τουρκικό «τάνκερ» το οποίο συνέχισε την πορεία του ανοιχτά του τουρκικού λιμανιού της Datças προς την ανατολική Μεσόγειο.

Το καινούργιο αυτό επεισόδιο εκτός του ότι περιέχει αρκετό μυστήριο σχετικά με το τι ακριβώς ήταν και τι ρόλο έπαιζε το τουρκικό «τάνκερ» σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή όπως είναι αυτή ανοιχτά της νήσου ΚΩ, το σίγουρο είναι πως δείχνει για άλλη μια φορά ότι το Αιγαίο μετατρέπεται σταδιακά από μια αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε μια άκρως εύφλεκτη περιοχή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να «εκραγεί» με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το τραγικό είναι πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από ελληνικής πλευράς και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα «καυτά», εμείς ασχολούμαστε με τις φίρμες-υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών, με τα Ποτάμια της «πολιτικής απατής» και βουλιάζουμε στην καθημερινή μας μιζέρια που μας έχει καταδικάσει το προδοτικό μνημόνιο της ελληνικής συμφοράς ενώ απειλούνται άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα. Εύγε μας!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου