Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

«Αναγνώριση τώρα» ζητά η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος



Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το τουρκικό προξενείο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.




«Όπως εγώ δεν ξέχασα την ελληνική γλώσσα, έτσι και οι νέοι δε θα ξεχάσουν, ούτε σε εκατό, ούτε σε διακόσια χρόνια. Αναγνώριση, τώρα», τόνισε στα ελληνικά - αφού είχε ολοκληρώσει την ομιλία του στα αγγλικά - ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Λεωνίδας Ραπτάκης, που ως γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ το 2008 ζήτησε και πέτυχε την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από την εκεί τοπική βουλή.

«Τομή για τη μεταπολίτευση» και «νίκη της ζωής επί του θανάτου», χαρακτήρισε την αναγνώριση της Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 και τις διεθνείς αναγνωρίσεις που ακολούθησαν, ο κεντρικός ομιλητής, κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ο κ. Χαραλαμπίδης κατήγγειλε «τα εγκλήματα, που διέπραξαν οι κεμαλικοί σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού και άλλων λαών της περιοχής», υπογραμμίζοντας ότι έχουν τη διάσταση και το βάρος εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης.

Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γ. γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο μητροπολίτης Άνθιμος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ παρευρέθηκαν δήμαρχοι των περιφερειακών δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος και βουλευτές.

Νωρίτερα κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των ποντίων ηρώων και μαρτύρων του πόντου, ενώ πραγματοποιήθηκε συμβολική ποδηλατοπορεία «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη Μνήμη» από τον Χορτιάτη, με κατάληξη το χώρο της συγκέντρωσης και με ενδιάμεση στάση το αμερικανικό κολλέγιο «Ανατόλια» εις μνήμην των θυμάτων του «Ανατόλια» της Μερσιφούντας.

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας ακολούθησε πορεία στο τουρκικό προξενείο. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών θυροκόλλησε το ψήφισμα απέναντι από το κτίριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου