Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Απόπειρα τουρκικής "απόβασης" στο Αγαθονήσι



Συνεχίζονται οι προκλητικές τουρκικές ενέργειες αναφορικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, με τελευταίο περιστατικό την απόπειρα του απόστρατου στρατηγού και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ουμίτ Γιαλίμ να μεταβεί στο Αγαθονήσι χωρίς θεώρηση.

Ο Ουμίτ Γιαλίμ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του δικτύου Haberturk, έκανε απόβαση στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι με τη συνοδεία του Γκιουνάι Τικίν, προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στα Δίδυμα, αλλά και τον δημοσιογράφο της Haberturk Μεχμέτ Ιμέζ.



Όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν πλησίασε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το Αγαθονήσι, το πλησίασε ελληνική ακταιωρός. Ο κυβερνήτης του σκάφους ύψωσε ελληνική σημαία με αποτέλεσμα η ακταιωρός να απομακρυνθεί και λίγο αργότερα να φτάσει η αποστολή στο Αγαθονήσι.

Οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων, όπου απεδείχθη ότι δεν είχαν θεώρηση και έπρεπε να φύγουν. Ήθελαν πάντως να πάνε και στο Φαρμακονήσι σύμφωνα με τη Haberturk.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ουμίτ Γιαλίμ δήλωνε ότι τα νησιά αυτά εδώ και 500 περίπου χρόνια είναι υπό την κυριαρχία των Τούρκων και ότι σε πολλούς διεθνείς χάρτες παρουσιάζονται πως ανήκουν στην Τουρκία και βρίσκονται εντός των ορίων των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων. Ανέφερε μάλιστα ότι τα νησιά αυτά είναι υπό τη στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων.

Με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, να σημειώνει "δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για σπιθαμή ελληνικής γης", το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, επανέλαβε ότι η Άγκυρα διατηρεί "την απαιτούμενη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους που θα στηρίζονται στα κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές". "Ως γνωστόν, στο Αιγαίο υπάρχουν αλληλένδετα θέματα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου