Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ο ΠΑΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ 6η ΦΟΡΑ!


Βαρκελώνη
Για 6η φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, επικρατώντας πανάξια της Μακάμπι με 70-78 στον τελικό του Final Four της Ευρωλίγκα στη Βαρκελώνη.
Οι πράσινοι, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους και το γεγονός πως είναι πολύ πιο δεμένη ομάδα από τους Ισραηλινούς, κυριάρχησαν από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και σχεδόν σε όλη τη διάρκεια αυτής είχαν το προβάδισμα στο σκορ.



Η Μακάμπι μόνο στο τελευταίο τρίλεπτο κατάφερε να πιέσει και να οδηγήσει τον Πρωταθλητή Ευρώπης σε τρεις συνεχόμενες λανθασμένες επαναφορές -μειώνοντας παράλληλα και το σκορ μέχρι τους τέσσερις πόντους (70-74 στο 39'33''). Εκεί, όμως, το καθαρό μυαλό του αρχηγού Δημήτρη Διαμαντίδη μίλησε. Ο MVP του Final Four πήρε τη μπάλα, όταν αυτή έκαιγε, οργάνωσε το παιχνίδι της ομάδας του και ροκάνισε το χρόνο που απέμενε για το τέλος.
Όσο και να προσεύχονταν οι Ισραηλινοί για το θαύμα, αυτό δεν θα ερχόταν και η κόρνα της λήξης βρήκε τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού να έχουν μετατραπεί σε ένα κουβάρι στο κέντρο του παρκέ.
Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος με τις κινήσεις του και τις επιλογές προσώπων, απέδειξε γιατί θεωρείται ο μέγιστος αρχιτέκτονας των θριάμβων. Ο πολυνίκης Σέρβος τεχνικός με μαεστρία καθοδήγησε την ομάδα του σε όλο τον τελικό, μη επιτρέποντας ποτέ στον άπειρο Ντέιβιντ Μπλατ να πάρει το πάνω χέρι.
Η πρώτη περίοδος βρήκε τον Παναθηναϊκό να προηγείται με επτά πόντους και το ημίχρονο μόλις με τρεις, που κανονικά θα έπρεπε να ήταν πολλοί περισσότεροι, αν η Μακάμπι δεν είχε έναν σεληνιασμένο Τσακ Έιντσον να την κρατάει ζωντανή και μια απίθανη ευστοχία πίσω από τα 6,75μ.
Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός μέχρι το τρίτο δεκάλεπτο είχε πρόβλημα στα τρίποντα και αυτό του κόστιζε. Όταν, όμως, ο Νίκολας πήρε μπρος και Σάτο βρήκε και αυτός το ρυθμό του στα σουτ, η διαφορά εκτοξεύτηκε πάνω από τους 10 πόντους (40-51 στο 28'30).
Με τα λεπτά να περνάνε και τον Παναθηναϊκό να διατηρεί μια σοβαρή διαφορά ασφαλείας, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το φινάλε θα ήταν άκρως αγχωτικό. Αλλά λίγο η χαλάρωση, λίγο μια παροδική έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης των παικτών του τριφυλλιού, επέτρεψε στη Μακάμπι να επιχειρήσει την ύστατη προσπάθειά της για αντεπίθεση. Από αυτήν, όμως, έλειπαν οι παίκτες, που θα έκαναν τη διαφορά, αφού πλην του Έιντσον, κανένας άλλος δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό του παιχνιδιού. Ο Πάργκο δεν μπήκε ποτέ στο ματς, ενώ ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης φορτώθηκε από νωρίς με φάουλ και δεν βοήθησε καθόλου την ομάδα του.
Ο Παναθηναϊκός, την ίδια ώρα, έβρισκε τις λύσεις στο πρόσωπο των Μάικλ Μπατίστ και Αντώνη Φώτση, και λίγο αργότερα στα χέρια του τεράστιου Διαμαντίδη.
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ντέιβιντ Μπλατ): Πάργκο 12, Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14(3), Ελιγιάχου 12, Πνίνι 8(2), Μπουρστάιν, Έιντσον 17(2), Μάτσβαν 3, Σχορτσανίτης 4
Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13(5), Νίκολας 14(2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16(1), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου