Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Η Ελλάδα μέχρι το 2050 θα έχει 2.500.000 λιγότερους κατοίκους





Η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο, αν δεν το έχει ήδη περάσει, μιας δημογραφικής καθίζησης, η οποία θα τη φέρει αντιμέτωπη με την αξιοσημείωτη μείωση του συνολικού πληθυσμού της και θα μετατρέψει σημαντικά την ηλικιακή διαστρωμάτωσή του.
Το ζήτημα της υπογεννητικότητας αποτελεί μία πληγή για την ελληνική κοινωνία και σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, διαμορφώνει μία δυσοίωνη πραγματικότητα για τη χώρα σε πολλά επίπεδα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά, αλλά τα χρόνια της κρίσης και οι μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα το καθιστούν ως ένα ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.
Χαρακτηριστική είναι και η συζήτηση που έγινε στην ελληνική Βουλή πριν από λίγες ημέρες για το δημογραφικό.

«Η ελληνική κοινωνία γερνάει»

Προκειμένου να κατανοήσουμε τις διαστάσεις που έχει το ζήτημα, απευθυνθήκαμε στον κ. Ιωάννη Καραϊτιανό, Συντονιστή Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας και Πρόεδρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.
«Είναι βέβαιο ότι η ελληνική κοινωνία είναι γηράσκουσα διότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, το οποίο είναι μία πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει όμως χειροτερέψει κατά πολύ» μας είπε ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Πρέπει να πούμε ότι από το 2011 έχει αρνητικό πρόσημο η εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι οι γεννήσεις υπολείπονται κατά πολύ των θανάτων. Από την άλλη μεριά έχουμε και αρνητικό πρόσημο στη μετανάστευση. Πολλοί περισσότεροι Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό - στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία κυρίως - από αυτούς που έρχονται στη χώρα μας, χωρίς να μιλάμε βέβαια για τους οικονομικούς πρόσφυγες. Πρέπει να πούμε ότι δυστυχώς μεταναστεύουν νεότερες ηλικίες, άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη την αιμορραγία του ελληνικού πληθυσμού από νέους, οι οποίοι εγκαθίστανται σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού και κάνουν οικογένειες εκεί. Υπάρχει ένας αφελληνισμός ιδιαίτερα στη δεύτερη γενιά των Ελλήνων. Συνήθως μεταναστεύουν επιστήμονες σε επίπεδο άνω της μέσης μόρφωσης. Οι αλλοδαποί οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ως επί το πλείστον δεν έχουν πανεπιστημιακή ή ανώτερη μόρφωση. Οπότε και αυτό έχει μία σημασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου