Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών




Περιγράφοντας την οικονομία ως το διακύβευμα που θα καθορίσει την έκβαση των επικείμενων εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι το 2019 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η χώρα χρειάζεται «πολιτική αλλαγή» προκειμένου να επιτευχθεί μια ισχυρότερη ανάπτυξη που θα είναι επαρκής για να βελτιώσει πραγματικά την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
«Ελπίζω ότι το 2019 θα αποτελέσει έτος σημαντικής και ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής. Δεν το λέω αυτό επειδή είναι υποχρέωσή μου να το κάνω ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή πιστεύω θεμελιωδώς ότι η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το μέλλον με βιώσιμη αισιοδοξία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φέρνοντας ως παράδειγμα το τρέχον κλίμα που επικρατεί στη διεθνή οικονομική σκηνή για την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι για πρώτη φορά οι αγορές αξιολογούν την πιθανότητα εκλογών ως μια θετική εξέλιξη που θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας.
«Κάθε φορά που στο παρελθόν υπήρχε συζήτηση για εκλογές, οι αγορές αντιδρούσαν φοβικά γιατί πίστευαν ότι οι εκλογές θα είναι συνταγή για πολιτική αστάθεια. Αυτή, όμως, τη φορά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πραγματικά προσβλέπουν στις εκλογές και νομίζω ότι η πιθανή μας νίκη αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές», σημείωσε.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την παροχολογία και το πελατειακό κράτος, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλυσε τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού του προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, τοποθετεί τις επενδύσεις στο επίκεντρο και στοχεύει σε μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο:
«Ανησυχώ πολύ για την ανισότητα. Και όταν πρότεινα το σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα, πάντα μιλούσα με όρους ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Επομένως, η ανάπτυξη στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να κατευθύνεται από τις επενδύσεις. Δεν μπορεί πλέον να οδηγείται από την κατανάλωση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Και για να προωθηθεί η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, πρέπει να δημιουργηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις».
Αναφορικά με το πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα κινηθεί «επιθετικά» για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της μεθοδικής υλοποίησης στοχευμένων μεταρρυθμίσεων που θα χτυπήσουν τα συστημικά αίτια της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας:
«Δεν είναι πυρηνική φυσική. Απλώς κάποιος πρέπει να δει το Word Economic Forum και την Παγκόσμια Τράπεζα για να καταλάβει σε ποια σημεία υστερούμε και αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Πολλά από αυτά σχετίζονται με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ορισμένα έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, ενώ άλλα συνδέονται με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Αν κινηθείς μεθοδικά και αντιμετωπίσεις αυτά τα πρόβλημα ένα προς ένα, θα δεις μια σημαντική βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα».
Χαρακτηρίζοντας την ομογένεια ως «ένα ισχυρό χαρτί ήπιας ισχύος», το οποίο έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε την πολιτική βούληση για να κλείσει αυτή την ιστορική εκκρεμότητα.
«Είναι γελοίο το γεγονός ότι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να το ασκήσουν αυτό το δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό. Και πρόκειται να αλλάξει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε θετικός για τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο, όμως, είπε θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Θα αρχίσουμε μια μικρή δομή και ελπίζουμε ότι πρόκειται για ένα θεσμό που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα και θα εξασφαλίσει την απαραίτητη συνέχεια που πρέπει να έχει η εξωτερική και αμυντική πολιτική, ειδικά στη δικιά μας περιοχή», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε ως μια «κακή συμφωνία», τονίζοντας ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει στη γειτονική χώρα να μονοπωλήσει μια ταυτότητα την οποία οι Έλληνες θεωρούν ως μέλος της εθνικής τους κληρονομιάς. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαχειρίστηκε το εθνικό θέμα με όρους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, γεγονός που δεν επέτρεψε να οικοδομηθεί μια εθνική συναίνεση που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως πλέον η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία, καθώς η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα. Παρ’ όλα, όμως, αυτά υπενθύμισε τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ.
«Πρέπει, λοιπόν, να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας. Και, βέβαια, το έχω πει δημόσια ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαιώματά της να θέσει βέτο στην πιθανή διαδικασία ένταξης του βόρειου γείτονα μας στην ΕΕ εάν θεωρήσει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά της συμφέροντα».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/mitsotakis-i-ellada-prepei-na-sevastei-ti-symfonia-ton-prespon/#ixzz5hsvm2Bs6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου