Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Έρχονται οι νέες ταυτότητες: Ποια στοιχεία θα αναφέρουν, τι θα γίνει με τις παλαιές


Νέες ειδικές ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας με βιομετρικά στοιχεία θα 
αποκτήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια περίπου 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι για να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι ταυτότητες που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα ταξιδιωτικά έγγραφα θα φέρουν ειδικό κωδικό - αναγνώσιμο από μηχανήματα σάρωσης σε αεροδρόμια και ενδεχομένως σε λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς - ενώ θα περιλαμβάνουν επίσης μία φωτογραφία του κατόχου της ταυτότητας και δύο δαχτυλικά αποτυπώματά του αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή σε ενσωματωμένο τσιπ.

Η περίοδος ισχύος

Στα δελτία ταυτότητας θα αναγράφεται ο διεθνής κωδικός της χώρας - GR για την Ελλάδα - μέσα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή σε ένα πλαίσιο δώδεκα κίτρινων αστεριών με φόντο ένα μπλε τετράγωνο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι νέες ταυτότητες, θα έχουν μίνιμουμ περίοδο ισχύος πέντε ετών και μέγιστη δέκα ετών. Το ελάχιστο όριο θα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ το μέγιστο όριο θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Οι παλιές ταυτότητες θα συνεχίσουν να ισχύουν για δέκα ακόμη χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και ότι φέρουν κωδικό αναγνώσιμο από μηχανήματα σάρωσης. Στόχος της ΕΕ είναι η καταπολέμηση της πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων, η οποία έχει καταστεί ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο μετά την προσφυγική κρίση που ξεκίνησε το 2015.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος το 2016 η χώρα μας είχε τεθεί σε «καραντίνα» από το Βερολίνο, καθώς στην κατοχή μεταναστών που επιχειρούσαν να εισέλθουν στη Γερμανία είχαν εντοπιστεί πολλές πλαστές ελληνικές ταυτότητες, οι οποίες θεωρείται εύκολο να πλαστογραφηθούν.
Πλαστογραφία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα τρία τέταρτα των πλαστών εγγράφων που εντοπίστηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ήταν αστυνομικές ταυτότητες κρατών-μελών. Μέσω της καταπολέμησης της πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο καλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ότι θα αποτραπεί σε μεγάλο βαθμό η διασυνοριακή απάτη.

Η διαβούλευση για τις νέες ταυτότητες κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, καθώς έπρεπε να καμφθούν οι ενστάσεις που ήγειραν αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.

Το ζήτημα ξεκίνησε να απασχολεί επισήμως την ΕΕ τον Απρίλιο του 2018 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ενωσης, ενώ στη συνέχεια η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ξεκίνησε εκτενείς διαβουλεύσεις για το θέμα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου