Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Αλαλούμ με την δημοσιονομική «βόμβα» των Αναδρομικών: Πώς θα επιστρέψει η κυβέρνηση τα λεφτά, όλα τα σενάρια


Εχθές, νέο «καμπανάκι» όσο αφορά τις δικαστικές προσφυγές για τα αναδρομικά 
χτύπησε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

«Πράγματι, θεωρούμε σοβαρό κίνδυνο την κλιμάκωση των δικαστικών προσφυγών για διεκδικήσεις αναδρομικών. Μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στηρίχθηκε σε μειώσεις δαπανών και μια ενδεχόμενη ακύρωση τους ξεπερνάει κατά πολύ τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας» τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.


Η συνταγματική νομιμότητα είναι αυτονόητα σεβαστή, πρόσθεσε ο κ. Κουτεντάκης, αλλά δεν πρέπει – όπως είπε – να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Εκ των πραγμάτων, το δημοσιονομικό κόστος των ακυρωτικών αποφάσεων θα καλυφθεί επιβαρύνοντας είτε τις παρούσες είτε τις μελλοντικές γενιές».

Την ίδια στιγμή, περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των εορτών και της αδείας, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και του 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου και είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο παροχών και υποσχέσεων από όλα τα κόμματα.

Τα αναδρομικά αποτελούν μια βόμβα για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα, καθώς το κόστος τους υπερβαίνει ακόμα και τα 15 δισ. ευρώ, το οποίο είναι αδύνατο να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των αναδρομικών διεκδικήσεων συνταξιούχων καθώς και δημοσίων υπαλλήλων προσανατολίζεται να υιοθετήσει λύσεις… α λα καρτ.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ που θα επιφέρουν μόνιμο δημοσιονομικό κόστος η απάντηση θα είναι η νομοθέτηση μέτρων εξισορρόπησης, προκειμένου να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός.

Αντίθετα για τις αποφάσεις που θα προκαλούν εφάπαξ επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δύο κινήσεις τακτικής, για να μειώσει το δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013-2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του ταμειακού ζητήματος που θα προκύψει οι επιστροφές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της απαίτησης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε δημοσιονομικό επίπεδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αναδρομικά ως «εξωγενής και μη προβλέψιμος παράγοντας».

Αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, αυτό θα ότι η όποια δαπάνη θα λαμβάνεται μεν υπόψη στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελληνικής Στατικής Αρχής, όχι όμως και στο «μνημονιακό» πλεόνασμα βάσει του οποίου ελέγχεται αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5%.

Η επιστροφή δώρων και επιδόματος άδειας, σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είναι η βασική πηγή αναδρομικών διεκδικήσεων με μόνιμη δημοσιονομική επίπτωση. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 3-3,4 δισ. ευρώ και θεωρείται «ασήκωτο» σε μόνιμη βάση.

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τηρήσει τη γραμμή που υπαγόρευσε η Κομισιόν στην έκθεσή της, για τη λήψη ισοδύναμων εξισορροπητικών μέτρων, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ χωρίς μεγάλο (ή και καθόλου) δημοσιονομικό κόστος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα εξεταστούν διάφορες λύσεις, καταρχάς για το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι το πρώτο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση – δεδομένου ότι η σχετική απόφαση από το ΣτΕ αναμένεται πριν από το Πάσχα:

– Η απορρόφηση του 13ου και 14ου μισθού από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και

– Η μείωση δώρων και επιδόματος


Τσακαλώτος: Αναδρομικά μόνο με απόφαση ΣτΕ, καμία δέσμευση για 13ο και 14ο μισθό

Καμία δέσμευση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο δεν ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο καταβολής αναδρομικών για τις περικοπές εφόσον υπάρξει απόφαση από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Γιάννη Πάιδα, η συνάντηση με τον υπουργό ήταν επί της ουσίας άκαρπη καθώς ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε για πολιτική απόφαση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, όπως ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών στο δημόσιο, μετά την εκπνοή της παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος έως τα τέλη του έτους.

O κ. Πάιδας υποστήριξε πως «ο υπουργός δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση ακόμα και μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ», αφήνοντας όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ανοιχτό παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών, στον βαθμό όπου πρόκειται για μια εφάπαξ και μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου