Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Οριακή η νίκη του Ερντογάν, για νοθεία μιλά η αντιπολίτευση


Με το 99% των ψήφων καταμετρημένων το ποσοστό του «ναι» διαμορφώνεται στο 51,34%



Οριακή η νίκη του Ερντογάν, για νοθεία μιλά η αντιπολίτευσηΣτο 51,34% ανέρχεται το ποσοστό του «ναι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία, μετά την κ«Πύρρειος» φαίνεται να είναι τελικά η νίκη του Ερντογάν στο τουρκικό συνταγματικό δημοψήφισμα, καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες ήθελαν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος να επικρατεί με ποσοστό άνω του 55%, το ποσοστό αυτό είναι τελικά πολύ χαμηλότερο.

τουρκία3
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, με καταμετρημένο περίπου το 99% των ψήφων, το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 51,34%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά του «ναι» καταγράφονται στην κεντρική Ανατολία, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλούς υποστηρικτές, ενώ στα πλούσια παράλια της Μικράς Ασίας και στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν πολλοί Κούρδοι, επικρατεί το «όχι».
Στην Κωνσταντινούπολη το «όχι» προηγείται, όπως και στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, αλλά και στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Ειδικά η ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά την πολιτική του καριέρα το 1994, όταν εξελέγη δήμαρχος, θεωρείται ιδιαίτερα οδυνηρή για τον Τούρκο πρόεδρο.
Σημειωτέον ότι η συμμετοχή των Τούρκων ψηφοφόρων στο ιστορικό δημοψήφισμα ήταν μαζική, και σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Haberturk κινείται περίπου στο 86%.

«Ξεκάθαρο το αποτέλεσμα»

ερντογάν
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές από το προεδρικό γραφείο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι είναι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος, καθώς έδειξε τη βούλησή του στην κάλπη.

«Είμαστε ένα έθνος»

Από την πλευρά του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα "αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα". Επιπλέον επεσήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου Ερντογάν ότι «είμαστε ένα Έθνος», αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι το «ναι» προηγείται έναντι του «όχι».
Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε ότι η Τουρκία ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημοκρατική της ιστορία και υπογράμμισε ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Έθνος και το Έθνος είπε "ναι" στη συνταγματική αναθεώρηση.

 Επανακαταμέτρηση ψήφων ζητά η αντιπολίτευση

τουρκία
Εν τω μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Η εφορευτική επιτροπή απέτυχε, επιτρέποντας την απάτη στο δημοψήφισμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζκάν.
Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η ηγεσία του κόμματος, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 37% των ψήφων του δημοψηφίσματος.
Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα δύο τρίτα των καλπών.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου