Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Για δεύτερο δημοψήφισμα μιλά σύμβουλος του Ερντογάν αν νικήσει το «Όχι»


«Δε νομίζω ότι το μοντέλο που προτείνουμε υστερεί κάπως, αλλά εάν κριθεί ότι υστερεί, ίσως χρειαστεί να διευθετήσουμε [τα προβλήματα] και να προσφύγουμε στο λαό ξανά».


Ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος στην Τουρκία, σε περίπτωση που οι πολίτες αποφασίσουν να απορρίψουν την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση, άφησε ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δε νομίζω ότι το μοντέλο που προτείνουμε υστερεί κάπως, αλλά εάν κριθεί ότι υστερεί, ίσως χρειαστεί να διευθετήσουμε [τα προβλήματα] και να προσφύγουμε στο λαό ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Μεχμέτ Ουτζούμ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg μέσα στην εβδομάδα.

«Θα μπορούσε να συζητηθεί νέο δημοψήφισμα», προσέθεσε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι εάν επικρατήσει το «Όχι» ουδείς θα μπορεί να πει ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι καλό και θα πρέπει να διατηρηθεί.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν επικράτηση του «Ναι» με μικρή διαφορά, που θα σημαίνει αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με μία πανίσχυρη προεδρία.

Μεταξύ άλλων, οι προτεινόμενες αλλαγές θα επιτρέπουν στον πρόεδρο να κηρύσσει την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Επιπλέον, οι προτεινόμενες αλλαγές μηδενίζουν τις θητείες του κ. Ερντογάν, στην προεδρία, και συνεπώς θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει δύο ακόμα πενταετείς θητείες, που θα μπορούσαν να τον κρατήσουν στην εξουσία έως και το 2029.

Οι αλλαγές δίνουν επίσης στον πρόεδρο το δικαίωμα να διορίζει μέρος της έδρας σε δύο ανώτατα δικαστικά σώματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου