Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Περιοδεία Μέρκελ στα Βαλκάνια


Με αφετηρία το Ζάγκρεμπ της Κροατίας ξεκίνησε η περιοδεία της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στα Βαλκάνια. 


 


Μετά τις σημερινές της συναντήσεις με την κροατική ηγεσία, στο Ζάγκρεμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αναμένεται απόψε στο Βελιγράδι, θα συναντηθεί αύριο- μεταξύ άλλων- με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, με τον οποίο θα παραχωρήσουν στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου.


Όπως δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Βελιγράδι, την πρώτη μετά την εκλογή της στη γερμανική Καγκελαρία, το 2005, θα συζητήσει εκτενώς με τη σερβική ηγεσία ζητήματα που άπτονται της πορείας του διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Στο μήνυμά της, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στις καλές διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Σερβίας, καθώς και στο γεγονός ότι η Σερβία έχει πραγματοποιήσει συγκεκριμένα επιτεύγματα και έχει σημειώσει πρόοδο στην ευρωπαϊκή της πορεία, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με τη σύλληψη των δύο εναπομεινάντων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης, αντικείμενο των συζητήσεων θα γίνουν ακόμα διεθνή ζητήματα, οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας- Σερβίας, οικονομικά θέματα, η πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Κόσοβο.

Εκτός του κ. Τάντιτς, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δει ακόμη τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς και τη χήρα του δολοφονηθέντα πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, Ρούζιτσα.

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου